No ho esperaven i van quedar sense paraules. Les cambres de comerç gironines no van voler entrar ahir a valorar la mesura del govern espanyol que retira l’obligatorietat a les empreses de pagar una quota cameral. La proposta els va agafar totalment per sorpresa i no van voler entrar a valorar-la, en espera de la reunió que faran avui al matí a Madrid totes les cambres de l’Estat.
Tant el president de la Cambra de Comerç de Girona, Domènec Espadalé, com el de la Cambra de Sant Feliu de Guíxols, Joan Puig, ho van deixar clar ahir: “Fins demà [avui per al lector] no direm res perquè no sabem res”. “Ens ha agafat per sorpresa perquè no en sabíem ben res”, va assegurar Espadalé. En canvi, el president de la Cambra de Comerç de Palamós, Xavier Ribera, va al·legar desconeixement del que representarà el conjunt de mesures del govern espanyol. “En aquests moments només en sabem un titular i no puc fer cap tipus de valoració”, va comentar.
Per la seva part, el president de la Federació d’Organitzacions Empresarials de Girona (FOEG), Jordi Comas, considera que la mesura és “precipitada” ja que les cambres “viuen de les quotes” i són “organismes de gestió sense un patrimoni abundant”. Pel que fa a la resta de propostes del govern espanyol, celebra la simplificació en la creació d’empreses i la reducció de l’impost de societats per a moltes empreses. “Són mesures que feia temps que es demanaven i que afavoreixen l’alleujament de la gestió empresarial”, va dir.
Iñaki Frade, president de Pimec Girona, creu que l’eliminació de les quotes camerals “s’ha d’acabar d’avaluar”. De l’impost de societats, va destacar que s’afavoreix l’emprenedoria i la vida de les petites i mitjanes empreses. En canvi, no es va mostrar partidari de suprimir l’ajut de 426 euros per desocupació. Tot i això, tant Frade com Comas creuen que el govern espanyol encara ha d’abordar una proposta que incentivi la flexibilitat laboral en considerar que la regulació del mercat de treball encara és excessiva i no incentiva la creació de llocs de treball.
La presidenta de l’Associació d’Empresàries de Girona, M. Rosa Agustí, va valorar positivament el conjunt de mesures presentades ahir pel govern espanyol. Sobre l’eliminació de l’obligació de pagar una quota cameral per a totes les empreses, Agustí ho va trobar molt “encertat”. “Moltes empreses no se senten representades per les cambres i en un país democràtic no hauríem de tenir aquest tipus d’obligacions. Crec que només haurien de pagar les empreses que necessitin els serveis de les cambres”, va dir. Pel que fa al l’eliminació de traves per a la creació d’empreses, Agustí va ser contundent: “Costa molt generar una idea i fer-la visible perquè a sobre l’administració posi traves perquè no es tiri endavant. Ja seria hora que s’hagi fet”.
Pels sindicats, la visió és molt diferent. Bartomeu Compte, secretari general de CCOO a les comarques gironines, i Dolors Bassa, la seva homòloga a la UGT, consideren que la retallada d’ingressos a les arques de l’Estat comportarà menys serveis socials, i posen el crit al cel per la retirada dels 426 euros per als desocupats de llarga durada. “Tornen a repercutir els efectes de la crisi en els més febles”, va dir Bassa. “Deixar sense protecció persones sense recursos afectarà la cohesió social”, va insistir Compte. Pel que fa a la resta de mesures incloses en el paquet que va anunciar ahir Zapatero, no creuen que contribueixin a la generació d’ocupació. (ElPunt)