Segons Informa El Punt Avui A primer cop d’ull, sembla que els seus interessos i les coses que li criden l’atenció són pocs, però crec que, més aviat, no la comprenem”, escriu el dibuixant Miguel Gallardo sobre la seva filla Maria, a la seva memorable novel·la gràfica Maria i jo (2008). “La Maria té 12 anys, un somriure contagiós, un sentit de l’humor especial i té autisme.”
Paco Jiménez, catedràtic de diversitat educativa de la UdG, fa molts anys que estudia l’autisme o, per ser més exactes, la formació de les persones amb trastorns de l’espectre autista (TEA). Després de tant de temps, reconeix que continua tenint “més dubtes que certeses” i, com el pare de la Maria, creu que hauríem d’invertir la nostra perspectiva respecte a aquestes persones: “Com és possible que nosaltres, que ens creiem tan intel·ligents i capaços, tinguem tantes dificultats per comunicar-nos amb ells?”
Des de la Facultat d’Educació i Psicologia, Jiménez i altres professors, com ara Mario Montero, han format el grup de recerca Autisme UdG, amb un web (www.udg.edu/autisme). El següent pas serà la creació de la càtedra d’educació de l’espectre autista de la UdG, la primera d’aquesta especialitat a l’Estat espanyol. Ara s’estan buscant recursos econòmics per tirar-la endavant.
Sobre el projecte de la nova càtedra es parlarà en les primeres Jornades d’experiències educatives en trastorns de l’espectre autista, que Jiménez i el seu equip han organitzat els dies 22 i 23 de novembre al Palau d’Esports i Congressos de Platja d’Aro, adreçades a professionals i estudiants dels àmbits de l’educació, la psicologia i la salut i famílies amb persones amb TEA. Les inscripcions són obertes fins al 10 de novembre (972 41 87 45, paco.jimenez@udg.edu).
Les jornades s’han titulat 70 anys després de Kanner, en referència al 70è aniversari de la publicació de Trastorns autistes del contacte afectiu (1943), l’estudi en què el psiquiatra austríac Leo Kanner va fer la primera descripció científica de l’autisme i que es considera la base dels estudis moderns sobre els TEA.
Aquestes jornades s’organitzen amb la col·laboració de l’Ajuntament de Castell-Platja d’Aro, els serveis territorials d’Ensenyament, la Fundació Autisme Mas Casadevall i Viu Autisme, una activa associació de familiars de persones amb TEA i trastorns generalitzats del desenvolupament (TGD) del Baix Empordà. De fet, l’origen de les jornades va ser una xerrada “molt participativa” que Viu Autisme va organitzar el 14 de març passat a Platja d’Aro, amb la participació de Jiménez i Carme Hortal, coordinadora del servei educatiu específic de trastorns del desenvolupament i la conducta. Hi van assistir unes 120 persones i l’experiència va ser tan positiva que es va plantejar fer unes jornades.
Les jornades inclouran gairebé vint hores de ponències, debats i, al vespre, diverses activitats culturals complementàries, i els continguts estaran estructurats en tres grans àmbits: l’escolar, el familiar i social i l’ocupacional i laboral dins el context de la vida adulta. El divendres 22, després de l’obertura institucional de les jornades, tindrà lloc la conferència inaugural, a càrrec de Theo Peeters, fundador del centre de formació de professionals de l’autisme d’Anvers (Bèlgica). El títol de la xerrada està en la línia dels dubtes expressats abans per Jiménez: Cultura autística i cultura neurotípica: qui té el problema? Qüestió de perspectiva.
Progressista i inclusiva
Les jornades tenen també una dimensió ideològica progressista i inclusiva, a favor de la integració dels alumnes amb TEA a l’escola ordinària, sempre amb els recursos necessaris perquè no resulti traumàtica per a cap de les parts implicades. Les retallades, però, també han reduït les places de vetlladors a l’escola ordinària i això dificulta la incorporació dels alumnes autistes, “no perquè els professors no els vulguin, sinó perquè no poden”, diu Jiménez.