Segons Informa El Punt Avui Les policies locals de la demarcació cada cop amplien més les tasques de seguretat amb el suport de càmeres de videovigilància, que els permeten tenir més ulls per controlar els seus nuclis. Així ho demostren les dades que va fer públiques ahir l’Associació de Caps de Policia Local de Municipis de les Comarques Gironines, que indiquen que actualment n’hi ha instal·lades 85, i durant el 2014 es preveu que aquesta quantitat es dobli.
La utilització d’aquests dispositius és un element que incideix d’una manera important tant per millorar la fluïdesa del trànsit al carrer com en l’àmbit de la prevenció i resolució de fets delictius, segons va explicar Ignasi López, el secretari de l’associació i cap de la Policia Municipal d’Olot. “Cada vegada més, la tecnologia et permet estar a tot arreu; és clar que no podem tenir un policia a cada cantonada, però sí en determinats llocs, i de manera permanent, hi podem posar una càmera.”
A banda de les de trànsit, on habitualment s’ubiquen és en àrees comercials que s’han de protegir més bé perquè hi ha un índex més elevat de robatoris, així com en zones residencials, que darrerament han estat víctimes d’assalts violents. Precisament, són aquest tipus de robatoris que han impulsat molts ajuntament gironins a optar per les noves tecnologies. Avui dia, són 49 les càmeres de trànsit que hi ha repartides als municipis de la demarcació i 36 de seguretat ciutadana, que també estan activades. Aquest any, n’hi ha projectades una desena més de trànsit i almenys 35 de seguretat ciutadana. Així, en finalitzar el 2014, les dades assenyalen que a tota la demarcació hi haurà 57 càmeres per controlar els vehicles en el casc urbà de les poblacions, i 49 de seguretat ciutadana: “Per protegir els nostres carrers, els nostres comerços i les persones”, va remarcar el cap de la policia l’Olot. López està convençut que les noves tecnologies han contribuït a reduir el nombre de delictes, tal com indiquen les estadístiques. En aquest sentit, Josep Maria Riera, president de l’Associació de Caps de Policies Locals i cap de la Guàrdia Urbana de Figueres, va destacar l’esforç de les administracions municipals per incloure en els seus pressupostos presents i futurs la col·locació d’aquests dispositius a la via pública. Uns aparells que, segons Riera, seran útils tant per als policies locals com per als Mossos per prevenir i intentar resoldre els fets il·lícits. En total, hi ha una dotzena de localitats que ja en disposen o que en els pròxims mesos tenen previst instal·lar-les, com ara Banyoles, Blanes, Girona, Figueres, Castelló d’Empúries, Olot, Lloret de Mar, Palamós, Platja d’Aro, Santa Cristina d’Aro, la Bisbal d’Empordà, Santa Coloma de Farners i la Jonquera. Platja d’Aro és un dels municipis que han apostat més per implantar aquesta mesura. Amb un pressupost de 250.000 euros, disposarà, a partir del mes de juny, d’una vintena d’aparells destinats a prevenir robatoris en urbanitzacions, al centre urbà i lectors de matrícules. Una altra població que està en tràmits per rebre l’autorització de la Comissió de Videovigilància de Catalunya és Santa Coloma de Farners, que vol posar sis càmeres per controlar la seguretat ciutadana. Girona, per la seva banda, en col·locarà una a la plaça Pablo Picasso del barri de Vila-roja, i la Jonquera en té previstes una quinzena pròximament.
L’associació de policies locals vol deixar molt clar que la instal·lació de càmeres és un complement, una ajuda a la vigilància, i no pas una substitució dels actuals o futurs agents que estiguin en els cossos de seguretat.