Segons Informa Radio Sant Feliu Nova polèmica amb els radars que el Servei Català de Trànsit està escampant pel territori, segons consta a les pantalles de les autovies, “per la nostra seguretat”. El mes de març de 2013, en un col·locat a la C-31, la variant a l’alçada de Castell d’Aro, varen sancionar 21.000 vehicles en 5 mesos batent el rècord de Catalunya i bona part de l’Estat. Les queixes per no senyalitzar-lo i les acusacions de ser considerat una norma únicament recaptatòria varen propiciar una senyalització lluminosa immediata.
Darrerament s’ha posat en funcionament el radar de tram de 5 km entre Cassa de la Selva i Llagostera. I ara, les queixes tornen a provenir de la variant (en un tram entre Platja d’Aro i Calonge), atès que 200 metres després del radar fix que hi ha a la baixada en direcció a Palamós, els Mossos d’Esquadra n’instal.len un de dinàmic amb un cotxe camuflat, per empaitar els que acceleren després del radar de la baixada, que està programat per fotografiar els vehicles que passen de 80 km/h. i que ja ha aconseguit generar un gran volum de sancions als qui van en direcció Palamós. Tant es poden situar en una illeta que hi ha a la mateixa bifurcació de la sortida de Calonge com fotografiar els cotxes que passen per sota com des del pont elevat en el mateix espai.
La Cadena Ser informava la tarda d’aquest dimarts que “a la C-31, l’alçada de la sortida de Calonge, disparen fotografies a tots els cotxes que sobrepassen els 100 quilòmetres per hora. Però resulta que en aquest tram no hi ha cap senyal de limitació i per tant, s’entén que preval la velocitat genèrica d’autovia que és de 120 km, segons el Reglament General de Circulació. Just abans d’on s’instal.len els Mossos, hi ha una corba a la dreta limitada i senyalitzada a 80 quilòmetres per hora.
Però segons el president de l’Associació d’Autoescoles de Girona, el guixolenc Joan Sala, sense que hi hagi cap senyal a continuació no es pot multar a 100: ”S’acaba on s’acaba la corba, per tant un cop has fet la corba, com que no hi ha cap senyal de 100, s’aplica la norma que és de 120, fins que et trobes el senyal de 100 que és a uns centenars de metres després. Crec que no és correcte ni tal sols el radar de 80 ni el de 100, perquè quan acaba el perill, acaba la prohibició. Això al reglament està molt clar”.
El caporal dels Mossos de Trànsit, i actualment portaveu del sindicat CATME, Ramon Labrador ha enregistrat un vídeo en aquest punt de la C-31 amb el qual vol demostrar aquesta incongruència. Assegura que alguns companys seus se senten incòmodes multant multant a 100 i que per evitar dubtes el millor seria posar un senyal després de la corba. Amb tot, mostra també recels amb aquest radar: “És curiós que sigui un dels llocs preferits per posar un radar dinàmic dels Mossos perquè abans a 200 metres ja hi ha un radar fixe. I parlem d’un dels punts controvertits de la C-31. I si consideren que els 100 és la velocitat idònia per aquest tram doncs que posin un senyal”.
El Servei Català de Trànsit admet que els Mossos col.loquen allà el radar a 100 quilòmetres per hora i la policia li assegura que deixen fins i tot un marge de benefici pels conductors perquè interpreten que allà, a la sortida la corba, la limitació és de 80.
La conselleria de Territori, encarregada de col.locar la senyalització, diu que com que els 80 són en un senyal específic per la corba s’entén que passat aquest perill es manté la velocitat de 100 km/h que marcava el senyal que els conductors es troben abans”.
Joan Sala també ha parlat per Ràdio Sant Feliu, li hem preguntat si considera que els conductors sancionats poden recórrer les sancions i la seva resposta ha estat afirmativa.
Per entendre la situació us mostrem els puns als quals fa referència l’article: