Llibre de 312 pàgines. Autors: Xavier Conchillo (recerca i contingut) i David Vilardebó (disseny) que ens expliquen els motius i els continguts del seu treball recomanat per la diada de Sant Jordi:
Des de bon principi i atès el caire humanitari i social de l’entitat, vam decidir que el llibre il·lustraria la història de la institució però que també havia d’il·lustrar aquesta vessant més personal. I d’aquí les prop de 20 entrevistes contingudes en el llibre. Entrevistes als diferents presidents de l’entitat i a una mostra de diferents voluntaris que sota el criteri de l’actual Junta de Creu Roja van creure oportuns que entrevistessim. Així mateix, aquesta vessant personal ve també reforçada per diferents blocs de fotografies de 2 a 3 pàgines que es poden trobar de forma intermitent en el llibre.
El llibre està estructurat d’una forma força lògica, i atenent a la possibilitat de que tots els seus lectors no coneguin la història d’un ens tant estructural com Creu Roja. Per aquesta raó, es parteix d’una breu introducció per donar a conèixer l’entitat com a ens internacional, per passar al coneixement del seu funcionament com a ens nacional i a ens autonòmic, en aquests dos darrers casos utilitzant l’excusa d’un període tant significatiu pel país com va ser la guerra civil. Aquesta és una informació inèdita molt interessant extreta de la correspondència creuada entre el nostre comitè/assemblea Local i aquests altres comitès/assemblees durant aquella època.
Un cop passada aquesta introducció s’entra pròpiament a la història de l’entitat com a ens local, entenen sempre aquest adjectiu ”local” com la zona compresa entre Sant Feliu de Guíxols i la Vall d’Aro. A partir d’aquí és la pròpia cronologia dels fets materialitzada en la creació i evolució de les diferents seccions de Creu Roja Sant Feliu de Guíxols-Vall d’Aro la que marca el fil del llibre.
Ha estat una experiència diferent fer aquest tipus de llibre on les fonts documentals dels diferents arxius de la vall i de l’arxiu central de Creu Roja de Madrid s’han complementat amb les fonts orals de molta gent, dels entrevistats, però també de molta altra gent que com aquests que apareixen al llibre també van ésser voluntaris, familiars de voluntaris, o que potser van fer-hi el servei militar, o hi van treballar. El fet és que entre tots han fet possible esbrinar molts detalls d’aquesta història centenària, i que segurament ens en podrien fer esbrinar molts més. A tots ells moltes gràcies per una col·laboració, que puc assegurar que ha enriquit el llibre. (Ràdio Sant Feliu)