Un delegat sindical de Comissions Obreres a l’Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols té sobre la taula una proposta per ser sancionat amb set dies sense feina ni sou per un incident que va ocórrer en una assemblea de treballadors municipals convocada per la secció d’UGT, informa el Diari de Girona. L’expedient disciplinari obert per un decret d’Alcaldia considera José Luís Sánchez, president de la Junta de Personal i expresident de la Representació Unitària de Treballadors municipals, culpable d’una falta lleu, concretament anomenada “lleugera incorrecció envers el públic o el personal de servei de l’administració” d’acord amb la legislació sobre la funció pública. Sánchez ha manifestat a aquest diari que un cop li decretin la sanció la recorrerà i, si no ho admeten, ho portarà als jutjats ja que considera que l’Ajuntament no es pot pronunciar sobre uns fets que van passar fora de l’horari laboral i perquè l’acusació és “mentida”.
L’expedient sancionador el va obrir l’alcalde Joan Alfons Albó (CiU) el passat 1 de desembre arran d’una denúncia feta per un treballador de l’Ajuntament i membre d’UGT per un aldarull i amenaces que atribuïa a Sánchez. L’incident hauria transcorregut el 2 d’octubre en un assemblea convocada per UGT i SPPM-CAT a la biblioteca per als treballadors municipals per explicar-los el conveni que havien signat. En la proposta de sanció, l’instructor de l’expedient, el cap de la Policia Local de Banyoles Gregori Martínez, considera provat que Sánchez va interrompre la delegada d’UGT Glòria Brugada per recriminar-li que estava enganyant els treballadors, motiu pel qual un membre d’UGT, el denunciant, li va etzibar que callés i s’esperés al final de l’assemblea per intervenir, o que ell en convoqués una altra.
Aleshores, un cop acabada la trobada i segons diu la resolució de l’instructor, Sánchez es va dirigir al membre d’UGT que li havia manat callar i li va dir “te parto la cara”, ocasionant un petit aldarull que va fer necessària la intervenció d’altres persones per calmar-lo. Aquest relat dels fets es fonamenta en quatre testimonis, tres dels quals són d’UGT i un de SPPM-CAT, ha precisat Sánchez, per mostrar que les seves declaracions podrien ser tendencioses. De fet, el delegat de CCOO afirma que “és mentida que amenacés algú”. Reconeix que va interrompre Brugada, que li va dir que enganyava els treballadors i que al final de l’assemblea es va dirigir al membre d’UGT per dir-li que no el tornés a cridar en públic. Nega que l’haguessin de calmar i precisa que la denúncia contra ell es va fer cinc dies després dels fets dels quals se l’acusen.
En tot cas, l’instructor el troba responsable de “lleugera incorrecció” cap a personal de l’adminstració i justifica la sanció per quatre motius: el primer, perquè Sánchez va actuar intencionadament i “va originar un aldarull amb paraules que representen una clara incorrecció vers un company”; en segon lloc perquè ha pertorbat el servei de l’administració ja que “l’acció aquí sancionada (…) ha estat objecte de comentaris negatius per part de diferents treballadors”; perquè ha causat danys en l’Ajuntament “organitzativament ja que ha obligat a l’Administració a incoar” aquest expedient; i perquè el delegat de CCOO és l’autor de la falta.
La celebració d’aquesta assemblea, els suposats aldarulls i la denúncia s’han de contextualitzar en un moment de tensió sindical atès que un parell de mesos després es van celebrar eleccions sindicals, però també amb el fet que la secció de Comissions Obres de l’Ajuntament ganxó es va oposar a l’aprovació del conveni, el qual sí que van signar UGT i SPPM-CAT.
La mala maror entre CCOO i UGT també estava provocada per la petició d’informació per part de Sánchez sobre com es va efectuar la promoció interna de Brugada. Unes peticions de documentació que van ser publicades per la premsa, cosa que va motivar una denúncia interna de Brugada contra el delegat de CCOO per falses acusacions en l’àmbit laboral, agressió al seu honor i a la seva integritat com a persona i treballadora de l’Ajuntament.
Arxiu d’un altre expedient
Aquesta petició d’obertura d’expedient disciplinari contra Sánchez ha estat arxivada per un decret d’Alcaldia ja que el secretari en va informar desfavorablement perquè sosté que els fets denunciats s’han de portar a la jurisdicció civil i que la documentació que el sindicalista va facilitar a la premsa fa referència a les instàncies que va presentar per demanar informació, i no a documentació.
Coincidint amb la petició d’informació de Sánchez -fou a mitjans d’octubre passat i encara no ha rebut cap resposta-, Brugada també el va denunciar per presumpte assetjament laboral, motiu pel qual es va activar la Comissió d’Igualtat. Brugada l’acusava d’insults, difamacions i atacs personals. Sánchez sempre ha negat aquest assetjament, argumenta aquesta denúncia com a resposta a la seva petició d’informació i concreta que encara està pendent de què conclou la Comissió.