Aquestes dues torres tenien en l’antic monestir una missió fonamental, la torre del Fum (fum), dels segles X i XI, i forma semicircular, servia per llançar avisos a la població quan es veien arribar els atacs per mar, i la del corn (banya), del segle XI i d’estructura rectangular, avisava de l’acostament dels enemics.
L’adjudicació de l’execució d’obres s’ha fet després d’atorgar el concurs públic a l’empresa Copayba 2000, amb un import de 224.000 euros.
La rehabilitació i millora de les dues torres, uns elements arquitectònics de gran importància dins el recinte monàstic, tindrà un termini d’execució de 4 mesos.
El Monestir es va fundar com a monestir benedictí sota l’advocació del màrtir Sant Feliu l’Africà i és el conjunt arquitectònic més important de la localitat i també el que més la identifica.
El recinte emmurallat, del segle X, tenia 13 torres i 5 portals però en l’any 1696 va ser destruït pels francesos i actualment només es conserven dues torres i un portal.
L’edifici barroc del monestir data del segle XVIII i és només una part del mil.lenari conjunt fortificat, on es barregen tots els estils arquitectònics, des del pre-romànic fins al barroc.
En l’actualitat, el monestir és la seu del Museu d’Història de la Ciutat.
La Porta Ferrada, dels segles IX i X, és l’element arquitectònic que queda en un dels costats del Monestir i està formada per arcs de ferradura sostinguts per 4 columnes cilíndriques d’un metre d’alt aproximadament, i l’Arc de Sant Benet (1747), situat davant del recinte, era la porta d’entrada.