Els càrrecs governamentals recorden que els valors d´Irla segueixen vigents
El record de l´expresident de la Generalitat a l´exili Josep Irla, les despulles del qual reposen al cementiri de Sant Feliu, va ser el primer dels actes institucionals de la Diada a les comarques gironines.
El delegat del govern de la Generalitat, Eudald Casadesús, en va lloar “la defensa impertorbable de la nostra dignitat”. I el president de la Diputació, Jaume Torramadé, va proposar als catalans que prenguessin exemple d´altres virtuts, com la “lleialtat, el seny i la decisió” per fer front a qualsevol intent de limitar l´autogovern. Per Torramadé, el paper d´Irla com a pont entre la presidència de l´afusellat Lluís Companys i la de Josep Tarradellas, que va retornar de l´exili, va ser “la flama encesa que va mantenir el nostre país”.
L´oposició frontal a les retallades de la immersió lingüística a les escoles va planar en l´ambient. S´hi va referir l´alcalde de Sant Feliu, Joan Alfons Albó: “Catalunya és millor amb la llengua pròpia als carrers i a les escoles”, va afirmar. També Casadesús, en alertar de “l´onada de menysteniment del nostre govern i la nostra llengua”. I el president del Consell Comarcal del Baix Empordà, Joan Català, va cridar a l´acció perquè “trairíem persones com Josep Irla si no lluitem”.
Durant l´acte, breu i amb la presència d´alguns polítics gironins com la diputada socialista Marina Geli i Xavier Dilmé (CiU), l´alcalde també va tenir paraules de record per al seu antecessor Josep Vicente (PSC), que va ser qui va promoure el retorn de les restes de Josep Irla a la població. La interpretació del Cant de la Senyera va servir per donar pas a les ofrenes florals, mentre que l´homenatge va finalitzar amb la cantada d´Els segadors per part dels 50 assistents. (elpunt.cat)