“Los pobres nos quieren robar la playa”, va comentar un dels inquilins del Club de Mar quan un centenar de persones es van manifestar ahir al migdia per reivindicar l’ús públic d’una zona que l’empresa Turispania utilitza de forma privada des dels anys 70.
La plataforma Recuperem Can Rius va modificar els cartells que hi prohibeixen l’accés posant una engaxina d'”Obert a tothom” sobre el rètol de “concessió privada”. Representants de Turispania que van parlar amb membres de la Plataforma van assegurar que el rètol actual, amb aquesta redacció, els havia estat dictada per l’anterior alcalde de Sant Feliu de Guíxols, Joan Alfons Albó, de Convergència i Unió, que va escriure el text amb la seva pròpia lletra, un document que encara conserven.
L’acció i la concentració rebien el suport del grup Guíxols des del Carrer, ERC i la CUP. L’exregidor d’ICV-EUiA a l’ajuntament, Jesús Fernádez, es va adreçar al públic per recordar l’origen de la reivindicació i el dret que els acollia per fer-la. Ara fa 3 anys es va aconseguir l’enderroc de la paret que impedia el pas a la zona. Però l’ús públic de l’espai marítim terrestre on està ubicat el solàrium encara no s’ha aconseguit.
Després d’un llarg procés impulsat en el seu moment pel grup municipal d’ICV-EUiA, el 24 d’octubre de 2012 el Jutjat Contenciós núm. 18 de Barcelona va desestimar el recurs presentat per la companyia Turispania i va obligar al compliment de la sentència que, entre altres qüestions, fixava que s’havia d’enderrocar la porta tapiada a l’entrada nord de la platja de Can Rius, retirar tots els cartells que indiquen prohibició o limitació d’accés públic i eliminar la porta metàl·lica que impedeix el pas per la zona sud. Quatre anys després, la companyia Turispania ha complert només una part de la sentència.
Els representants de Turispania ahir van assegurar que ells no s’oposen a la utilització del solàrium per tothom, afirmació que contradiu els testimonis de diversos banyistes i inquilins del Club de Mar que asseguren que empleats de Turispania i alguns dels llogaters dels apartaments fan fora de la zona aquelles persones que no hi tenen habitatge llogat o en propietat.