El proper diumenge 14 de gener a les 18 hores s’estrena el documental “Les nenes de la Guerra” al Teatre Municipal Narcís Masferrer de Sant Feliu de Guíxols.
L’entrada és gratuïta, però convé reservar-la prèviament a l’Oficina de Turisme (Telf. 972 82 00 51). S’estan a punt d’exhaurir les entrades!!! L’organització projectarà un segon passi (20h), en cas que hi hagi suficient demanda; en aquest cas convé fer la reserva igual, a Turisme, 972 82 00 51)
El documental mostra el testimoni de dotze senyores que eren nenes durant la Guerra Civil espanyola. Ara tenen entre 86 i 98 anys. És un testimoni recollit per una dotzena de fotògrafs amateurs de Sant Feliu de Guíxols. Els fotògrafs es van agrupar sota l’equip 10 Auris, del qual l’Amàlia Feixas n’és la directora, i van començar el projecte al gener de 2017.
El documental relata la seva experiència al llarg del conflicte bèl•lic: la por, la fam, els bombardeigs… Així com també els jocs, les cançons i allò relacionat amb la família i l’escola. Les dotze protagonistes representen els milers de nens i nenes que van viure aquella època de dolor. A través del seu testimoni, l’espectador és transportat d’una forma molt sincera cap aquells moments tan durs de les seves vides.
La idea va sorgir el novembre de 2016 quan els aficionats a la fotografia, membres de l’Agrupació Fotogràfica guixolenca, van plantejar-se recuperar aquesta part de la memòria històrica de la ciutat. El seu objectiu, més que destapar grans històries, era plasmar les emocions d’aquelles nenes a les quals la Guerra Civil se’ls va endur l’infantesa. Tot i així, han resultat ser històries molt impactants les que han sortit a la llum gràcies al projecte documental.
Els relats d’aquestes experiències tan dures que, no obstant, han estat viscudes amb tota naturalitat per gent anònima, traspuen una gran sinceritat. Des de la mort de familiars al camp de batalla, com en el cas de la Pilar Iglesias fins a la pèrdua d’una germana de tres anys durant el trasllat de Madrid a Sant Feliu de Guíxols com explica la Victòria Álvarez, passant per aïllaments com va viure la Dolors Ferrer, que va passar divuit mesos sola a Aragó separada dels seus pares.
A partir d’aquell moment van començar a contactar amb les que esdevindrien protagonistes del documental. La selecció de “les nenes”, segons explica Amàlia Feixas, va ser d’oïda: les van anar trobant a partir de referències que la gent els donava o d’elles mateixes que se’ls apropaven. La realització de les entrevistes als personatges va durar tres mesos: del 18 de febrer a l’11 de març de 2017. Llavors van seguir amb la postproducció fins al novembre.
L’estrena del documental es complementa d’una exposició fotogràfica amb els retrats de “les nenes” al mateix Teatre Municipal. A través d’ells s’intenta capturar i transmetre una idea o sentiment del relat vivencial de cadascuna que, un cop visionat l’audiovisual, el mateix públic podrà identificar. Aquesta exposició posteriorment estarà disponible al Museu d’Història de Sant Feliu de Guíxols, on durant quatre diumenges (18 i 25 de febrer i 4 i 11 de març) es projectaran les entrevistes personals completes a cada protagonista. S’emetran de tres en tres, a les 11 hores del matí.
L’agrupació 10 Auris destaca i agraeix la plena disposició de les dotze implicades a col•laborar absolutament en tot el desenvolupament del projecte, amb les quals han mantingut un contacte constant des del seu inici.
Les nenes de la guerra, per ordre alfabètic:
Victoria Álvarez
Maria Bordas
Angela Bussot
Carmen Córdoba
Maria Dausà
Dolors Ferrer
Pilar Iglesias
Paquita Ponce
Mercè Rufí
Rosa Serra
Teresa Serra
Rosa Valle
Els membres de l’agrupació 10 Auris, per ordre alfabètic:
Gabriel Maria Dalmau
Enric Estarlí
Amàlia Feixas
Josep Homs
Josep Homs Lloveras
Sònia Lloveras
Ramon Navarro
Iolanda Perich
Pilar Pi
Montse Puig
Maribel Ramírez
Montse Valldeperas