La intenció de l’Estat espanyol de dragar sorra del fons marí de Tossa de Mar, al límit amb el terme de Santa Cristina d’Aro (Baix Empordà), ha provocat les crítiques d’entitats ecologistes de Tossa, Blanes i Lloret. En un comunicat afirmen que l’acció, prevista entre el 2019 i el 2020, comportarà un greuge per a les platges i les espècies marines del litoral de la Selva i el Baix Empordà.
En un comunicat subscrit per Amics de Tossa, l’Associació Mediambiental Pinya de Rosa de Blanes, l’Associació S’Agulla de Blanes, l’Associació Ciutadana SOS Lloret i la Plataforma Aturem la C-32, els opositors a l’extracció de sorra consideren que “aquesta acció afecta irreversiblement la fauna i la flora marina”. “Aquesta afectació ha estat catastròfica per determinades espècies d’interès comercial com ara les cloïsses, que han desaparegut de les zones de dragatge de la Selva i el Maresme”, denuncien. Fa un mes, el cap de Costes a Girona, Jordi Planella, va indicar en un acte a Sant Antoni de Calonge (Baix Empordà) que l’extracció de sorra entre Tossa i Lloret –això és el que va dir aquell dia– serviria per reforçar l’espigó de la platja de Sant Antoni.
Els responsables de les entitats ecologistes de la Selva fan costat a les confraries de pescadors de Sant Feliu de Guíxols i Tossa, que ja van expressar la disconformitat amb els plans del ministeri i la intenció de fer accions de protesta. Les entitats selvatanes recorden,a més, que “la proliferació de ports i el dragatge sistemàtic de sorra al litoral del Maresme és una de les causes que provoquen la desaparició de platges”.
Cinc cops
Els opositors de la Selva marítima recorden, a més, que extreure 550.000 m³ entre Tossa i Santa Cristina equival a extreure “cinc vegades la sorra de la platja gran de Lloret”.