“Sembla que tradicionalment hi ha hagut un cert monopoli dels homes en el món de l’humor, una espècie d’inèrcia que des de fa segles està vinculada a la mentalitat patriarcal. No sé si la gent es desinhibeix més davant d’un home”, reflexiona l’actriu Lloll Bertran (Igualada, 1957), que demà dijous rebrà el premi Singlot d’Honor, en un acte al Teatre Auditori Narcís Masferrer de Sant Feliu de Guíxols (19.30 h) que servirà també per inaugurar la quarta edició del Singlot Festival .
Creat i produït per El Terrat i The Project i dirigit per Andreu Buenafuente –que demà lliurarà el premi a la Lloll–, el Singlot oferirà durant tres dies mitja dotzena d’espectacles que mostraran diferents tipus d’humor. Paral·lelament, tindran lloc les jornades professionals Singlot Pro, en el marc de les quals diferents creadors presentaran els seus projectes en el Pitching Forum, amb la participació del públic, que ajudarà a seleccionar com a mínim una producció perquè s’estreni en la pròxima edició del Singlot.
La Lloll serà la tercera guardonada amb el Singlot d’Honor, després de Leo Bassi i Pepe Viyuela. El premi a Lloll Bertran coincideix amb els seus 34 anys de carrera –“De vegades dic que m’hi dedico des dels 3 anys i alguns es posen a fer càlculs”, diu ella i riu amb ganes–, una llarga trajectòria durant la qual ha fet teatre, cinema, televisió i ràdio. I no només en clau humorística. “He fet també coses dramàtiques i m’he sentit superbé, perquè en tots els personatges que he fet sempre hi ha un tros del meu cor i molta tendresa. Alternar gèneres ja em va bé i crec que no he de demostrar res a ningú”, explica aquesta actriu, que ha donat vida a personatges tan populars, divertits i entranyables alhora com ara la Vanessa i la Sandra Camaca.
Després d’haver celebrat 25 anys d’escenaris amb El show de la Lloll, pel qual va rebre el premi Memorial Margarida Xirgu de la temporada 2008/2009, fa uns mesos va estrenar a Barcelona El secret de la Lloll, una obra creada, dirigida i interpretada per ella que aquest estiu està de gira per Catalunya.
“Quan hi ha moments en què la gent ho passa malament, necessita l’humor per afrontar millor la vida. Una espectadora em va dir després d’una funció que jo soc terapèutica, perquè jo els explico els meus contes i se’n van a un altre món”, diu aquesta dona amb una energia i un bon humor inabastables. Demà a Sant Feliu la Lloll agrairà el Singlot d’Honor amb “uns tastets de la meva trajectòria i dels personatges que m’han acompanyat tots aquests anys”.
La primera jornada del Singlot es complementarà demà al mateix teatre amb Mongolia sobre hielo (20.30 h), interpretat pels creadors de la revista Mongòlia. La nit es tancarà amb Mrs. Brownie, de Víctor Borràs, a El Ginjoler (23.45 h). Per divendres s’han programat dues obres al teatre: Les roses de la vida (20.30 h), una esbojarrada comèdia de Sergi Belbel, interpretada per Enric Cambray –també productor artístic del Singlot–, Roc Esquius, Gemma Martínez i Núria Sanmartí, i tot seguit arribaran Dos machos verdes fritos (22.30 h), o sigui, David Verdaguer i Òscar Machancoses.
Dissabte, Andreu Buenafuente i Berto Romero faran el programa de ràdio Nadie sabe nada (13 h) en directe des del teatre, i a la nit compartiran amb Sílvia Abril i Raúl Cimas l’espectacle de monòlegs Hem de parlar, a l’Espai Port (22.30 h). El Singlot prologarà el 56è Festival de la Porta Ferrada , que s’obrirà el 13 de juliol i ja ha superat les 22.000 entrades venudes.