Els ajuntaments de Sant Feliu de Guíxols i els dos municipis de la Vall d’Aro –Castell-Platja d’Aro i Santa Cristina– han acordat prohibir totalment el consum d’alcohol aquest any en les desfilades de carnestoltes, previstes, respectivament, els dies 21, 22 i 23 de febrer. La modificació comuna que han introduït en el reglament diu que “al llarg del recorregut de la rua no estarà permès consumir, tenir a la vista i/o desfilar amb begudes alcohòliques sigui quin sigui el seu envàs”. I també adverteixen que “les colles que desfilin amb símptomes d’embriaguesa o sota efectes de substàncies estupefaents quedaran automàticament desqualificades de premis”, a més d’excloure-les del repartiment de subvencions i de participar-hi en l’edició del 2021. A banda, la Policia Local es reserva l’opció de fer controls d’alcoholèmia.
La tinenta d’alcalde i regidora delegada del carnaval guixolenc, Núria Cucharero, argumentava ahir que la mesura es pren “per fomentar un consum responsable de l’alcohol i millorar la imatge” de la festa. Al final de les dues darreres edicions, la regidora lamentava que es van registrar “atencions sanitàries i policials i fins i tot alguns casos de comes etílics” i, adults a banda, volen mirar d’evitar excessos entre els adolescents que participen en carrosses i comparses.
Però aquesta nova llei seca ha estat rebuda amb indignació per diverses colles, que la troben excessiva. L’exrei Carnestoltes dels Kintus, Ramon Tornabells, va esbombar la prohibició a través de Facebook, amb una crítica que ha encès el debat ciutadà. Per Tornabells, “no té sentit prohibir beure a 3.000 persones que hi poden participar perquè només 3 o 4 vagin passats de voltes”. Defensa que la immensa majoria ja en fan un consum responsable, però que ajuda “a la desinhibició i a desfilar amb la fred”, ja que la rua ganxona es fa el divendres al vespre i se sol allargar fins a quarts de deu de la nit.
Altres veïns han subscrit les seves tesis, i auguren que la restricció acabarà deslluint la festa, o que se suma a les restriccions aplicades, per exemple, a les barraques de festa major en els darrers anys. D’altres, en canvi, hi treuen ferro, tot apostant per beure abans i després, o aplaudeixen la decisió d’erradicar els gots entremig de les comparses.
Un control més discret
L’any passat, a la rua de Platja d’Aro ja havien demanat a les colles que les ampolles de destil·lats quedessin fora de la vista del públic, i que el consum es fes en envasos discrets. Però enguany la prohibició també és extensiva al municipi i, des de la colla La Banda del Pati, Joan Gómez aposta per mantenir la “discreció”, però “flexibilitzar” el vet. Tornabells i Gómez coincideixen que no veurien malament el control: “Qui n’abusi, se l’expulsa, però sense necessitat de prohibir un consum responsable.” De fet, els grups ja vetllen habitualment perquè la disbauxa no sigui excessiva. I en molts, qui ha begut massa no desfila.
De moment, les federacions de colles estan rebent i recollint les opinions dels associats, i estudien demanar una norma més suau. Però si no se’n surten, no es descarten accions de protesta en les desfilades.