Aquest matí de divendres 30 de juliol s’ha presentat a l’Hort del Rector del Monestir de Sant Feliu de Guíxols la nova exposició de l’Espai Carmen Thyssen, que torna les mostres presencials a aquest espai. Sota el nom d’’Univers Guinovart’, acosta a qui la visiti l’obra de Josep Guinovart (1927-2007), artista català de nivell internacional.
A la presentació de la mostra hi han assistit Carles Motas, Alcalde de Sant Feliu de Guíxols; Miquel Noguer, President de la Diputació de Girona; Josep Calatayud, delegat dels Serveis Territorials de Cultura a Girona; Guillermo Cervera, representat de la Fundació Carmen Thyssen; Maria Guinovart, presidenta de la Fundació de l’Espai Guinovart; Pilar Giró, comissària de l’exposició, i l’Alcaldessa d’Agramunt i vicepresidenta del Patronat de la Fundació Guinovart, Sílvia Fernàndez.
Miquel Noguer s’ha referit al Futur Museu Carmen Thyssen, que serà “referència al país”, destacant que la mostra que s’ha presentat avui, degut a la seva qualitat, “serà un èxit total”, una exposició que “ens dona l’oportunitat única per conèixer de ben a prop aquest artista català que ha esdevingut un artista internacional i una representació de l’essència del nostre país”.
Carles Motas, ha afirmat que “estem molt contents que la fundació Guinovart estigui en aquest espai” en un “punt de referència cultural aquest estiu”. També s’ha referit al futur Museu Carmen Thyssen: “estem a la fase final i arriba el moment de la veritat”, recordant que s’ha anat avançant en els objectius planificats per tirar endavant el projecte. La previsió és començar les obres d’urbanització de l’entorn al gener de 2022 i l’estiu del mateix any, començar ja les obres de l’edifici. Així es vol “afegir la cultura al motor econòmic de la ciutat”.
Guillermo Cervera ha volgut destacar que l’exposició “és un exemple més del que vol ser el Museu Carmen Thyssen Sant Feliu de Guíxols, un espai comunicador, descentralitzador, un espai difusor de l’art i on el visitant tingui un protagonisme”. Ha afirmat que “seguim treballant junt amb l’alcaldia, sempre mà a mà”.
Maria Guinovart ha recordat que des de la fundació han estat “moltes hores, molts dies, treballant en aquesta exposició que és meravellosa, no només perquè les peces siguin meravelloses sinó perquè l’espai convida a que les peces agafin un volum que moltes vegades no tenen o que canvien segons l’espai on siguin”. També s’ha referit a una frase de Guinovart “no vull parlar més, que parlin les meves peces per mi”.
Pilar Giró ha volgut “felicitar l’Ajuntament de Sant Feliu i l’Espai Carmen Thyssen per aquesta aposta cultural”. També s’ha referit a les obres que conformen la mostra: “està composta per una seixantena de peces, algunes d’elles que fa més de 20 i 30 anys que no havien participat en una exposició. Per tant, hi ha peces que podríem dir que són gairebé inèdites”. Guinovart “com ell bé deia, no representa la realitat sinó que el que fa és presentar-la: agafa la mateixa realitat, la manipula i ens la trasllada a les obres d’art”.
L’exposició es pot visitar a l’Espai Carmen Thyssen, a la segona planta del Monestir de Sant Feliu de Guíxols, des del 31 de juliol fins el 17 d’octubre de 2021, en horaris que variaran en funció de la temporada. Accediu a tota la informació a espaicarmenthyssen.com
Sobre l’exposició ‘Univers Guinovart’
L’Espai Carmen Thyssen de Sant Feliu de Guíxols presenta una nova mostra temporal, del 31 de juliol al 17 d’octubre de 2021, centrada en l’obra de Josep Guinovart. Després d’un any i mig amb la pandèmia de la Covid-19 encara present, l’espai guixolenc recupera la presencialitat expositiva -amb totes les mesures de seguretat i sanitàries adients-, i torna a tenir obres i peces artístiques a les seves parets.
En la mostra titulada “Univers Guinovart”, el Monestir de Sant Feliu de Guíxols es vesteix novament de gala per acollir una seixantena d’obres, entre pintura, escultura, gravat, serigrafies i altres disciplines en una nova exposició de luxe, en un espai extraordinari, amb un artista excepcional.
Univers Guinovart és una exposició realitzada en coordinació amb l’Espai Guinovart i l’Espai Carmen Thyssen, amb la presència de peces de diversos museus i col·leccions del país que permet a l’espectador realitzar una visita amb múltiples itineraris. Obres realitzades entre 1948 i 2007 que marquen la trajectòria artística d’aquest artista, a través cercles entrellaçats. Amb l’exposició, comissariada per Pilar Giró, es vol “retre homenatge al caràcter d’obra oberta amb la qual Guinovart definia la raó de la seva recerca plàstica: la mirada del públic que en fa seu el sentit i el significat”.
La mostra és un univers traçat des de dues geografies: la primera planta dedicada a una geografia física, indagant les arrels tel·lúriques que nodreixen la sensibilitat vers un món convuls, però també un món de somni, d’esperança, o de regeneració.
La segona planta explora una geografia humana, perfila un recorregut més introspectiu, fent de pont amb la visió que té Guinovart de l’art “com un projecte, un esbós inacabat, una aproximació al desig, un mer intent, l’intent d’agafar l’aigua amb un sedàs”. Els paisatges de l´ànima i les ànimes dels paisatges ens conduiran per un viatge insòlit a través de l’Univers Guinovart.
La proposta artística va lligada amb una proposta educativa, coneguda com “Espai Kids”, en la qual s’adapten els continguts expositius a la mirada dels més petits. A partir de jocs i complicitats, els més menuts s’acostaran a l’Univers Guinovart d’una manera més fluïda.
La proposta pedagògica es completa amb una formació al professorat, amb modalitat presencial i on-line, conjuntament amb l’Institut de Ciències de l’Educació Josep Pallach, de la Universitat de Girona.