Santa Cristina d’Aro inaugura una nova era en la recollida de residus: el proper 1 de novembre de 2022 s’iniciarà el sistema de recollida ‘Porta a Porta’ en el nucli urbà del municipi. Per tal que la implantació d’aquest nou sistema funcioni correctament, la participació activa de la ciutadania és un fet indispensable i, per aquest motiu, des de l’Ajuntament de Santa Cristina d’Aro en col·laboració amb l’empresa de recollida de residus, GBI Serveis S.A.U., s’ha posat en marxa durant aquest mes de juliol una campanya informativa que s’allargarà tot l’estiu.
Durant la campanya, personal especialitzat de l’empresa de recollida de residus GBI, amb el suport del consistori, realitza una ronda de visites a diferents habitatges del nucli urbà del municipi, posant especial èmfasi en aquells blocs de pisos amb un major nombre d’habitants, per explicar-los el funcionament del nou sistema de recollida i resoldre els possibles dubtes que puguin tenir. També se’ls hi detallen els terminis d’actuació i el calendari de recollida de residus amb els horaris pertinents en què han de treure’ls, segons pertoqui.
D’altra banda, durant els propers dies de Festa Major, s’instal·larà una carpa informativa per tal que la ciutadania s’hi pugui apropar i preguntar lliurement. La carpa estarà operativa el divendres 22 i dissabte 23 de juliol de 18 a 21 h a la Plaça 1 d’Octubre, diumenge 24 de juliol de 17 a 20 hores a la mateixa plaça, i dilluns dia 25 de juliol de 18 a 21 hores, en aquesta ocasió ubicada a l’Espai Ridaura.
Paral·lelament, també s’han programat un seguit de xerrades i actes divulgatius al municipi, el primer dels quals tindrà lloc dimarts dia 2 d’agost a les 19 hores a l’Espai Ridaura.
Sistema de recollida de residus ‘Porta a Porta’
El nou contracte del servei de recollida ‘Porta a Porta’, signat en data 1 de juny i establert per a quatre anys més un de pròrroga opcional, té un cost total de 3.554.733,44 euros i s’ha adjudicat a l’empresa GBI Serveis S.A.U.
El nou sistema s’implantarà a la tardor, passada la campanya informativa i de sensibilització que s’està realitzant durant l’estiu. Concretament, el dia 1 de novembre de 2022 es retiraran els contenidors del nucli urbà i, a partir de llavors, la ciutadania tindrà la responsabilitat de separar correctament els residus per poder treure’ls a la nit, seguint el calendari establert i dins dels cubells que se’ls hi facilitaran uns dies abans.
De manera específica, la ciutadania haurà de treure els cubells entre les 20 i les 22 hores del dia de recollida, davant la façana de l’habitatge, i els hauran de tornar a entrar abans de les 10 hores del dia següent, un cop l’empresa ja hagi recollit els residus. Tot plegat amb un acurat sistema de control i amb l’ajuda d’un educador ambiental que farà el seguiment a aquelles persones a qui els hi costi adaptar-se al nou sistema.
El sistema ‘Porta a Porta’ serà efectiu únicament al nucli de la població de Santa Cristina d’Aro, deixant al marge les urbanitzacions on s’hi instal·laran noves àrees d’aportació de recollida selectiva amb totes les fraccions (orgànica, paper i cartró, vidre, envasos i rebuig).
Aquest nou contracte no només inclou la recollida d’escombraries sinó també la neteja viària i de platges, sobre la qual es destinaran més recursos per fer-la més a fons.
Context sobre la implantació del ‘Porta a Porta’ a Santa Cristina d’Aro
La Unió Europea estableix que, per l’any 2025, el percentatge mínim de reciclatge de residus municipals ha de ser del 55 %, un objectiu molt allunyat dels percentatges de reciclatge actuals. A dia d’avui, sense tenir en compte les dades de la deixalleria municipal, a Santa Cristina d’Aro el 75 % dels residus que s’aboquen als contenidors de la via pública acaben al contenidor gris de rebuig i, per tant, només un 25 % es recullen selectivament.
Aquest gran gruix de residus que no es reciclen creen un problema significatiu ja que obliguen a l’existència d’abocadors, com ara el de Solius, un equipament enclavat al bell mig del massís de l’Ardenya la clausura del qual ha estat demanada en reiterades ocasions per l’Ajuntament de Santa Cristina d’Aro degut a les molèsties que ocasiona, entre els quals destaquen les olors que pateix el veïnat de Solius i la sobre població de gavians.
A més, el cost que suposa per a l’administració la gestió del rebuig, juntament amb el cànon, és cada any més elevat, mentre que gestionar els residus separadament comporta un ingrés de diners cap a l’administració a través del retorn d’aquest. Els costos tan elevats que suposa el fet de no separar correctament els residus s’acaben traduint en increments progressius de la taxa d’escombraries.
En aquest sentit, la recollida de residus ‘Porta a Porta’ és la millor alternativa per incrementar els índex de recollida selectiva del municipi, complir amb les directives europees, reduir progressivament els costos de tractament de residus i millorar el medi natural de la zona on habitem.
Sota aquest context, en el Ple Ordinari Municipal del passat mes de novembre de 2021, es va aprovar per unanimitat del personal polític, tant del Govern com de la Oposició, la contractació del servei de recollida i transport de residus municipals, neteja viària i neteja de platges a Santa Cristina d’Aro.