“La violinista anglesa” arriba a la xarxa en format podcast: Un relat de valentia, espionatge i memòria històrica

“La violinista anglesa” arriba a la xarxa en format podcast: Un relat de valentia, espionatge i memòria històrica

La història de Mavis Bacca, una jove violinista anglesa que es va veure immersa en els horrors de la guerra civil espanyola i la Segona Guerra Mundial, tornarà a l’actualitat a través del podcast La violinista anglesa. Amb la col·laboració de l’expert en doblatge i teatre Jordi Salas i un equip d’actors de primera categoria, aquest projecte promet ser una obra única per recordar i difondre una de les històries més sorprenents i menys conegudes de la nostra història recent. El podcast s’ha publicat a LaRepública.cat, oferint una nova manera de descobrir aquest relat que va captivar el país fa més de tres dècades.

Tot va començar el 1994, quan la traducció catalana de l’obra de Mavis Bacca, Spyjacked (titulat Acusada d’espia per Editorial Pòrtic), va generar un gran impacte mediàtic. La visita de Bacca a Barcelona per promocionar el llibre va acaparar l’atenció dels mitjans, amb sis cadenes de televisió competint per entrevistar-la. Aquesta era una dona anglesa que havia estat acusada de ser espia pels franquistes, una història que la vinculava a l’Espanya de la postguerra i que exposava el seu sacrifici personal per lluitar contra el feixisme en una època convulsa.

Ara, més de 30 anys després, el grup de Teatre ETC, juntament amb Internet Girona i Ràdio XtraFM, han decidit reprendre aquesta història a través d’un nou projecte subvencionat per l’ICEC. Aquesta vegada, no es tracta d’un senzill relat en tres capítols, sinó d’una sèrie amb deu episodis de mitja hora, una producció amb profunditat i detall que posa de manifest la complexitat de l’experiència de Mavis Bacca.

La trama del podcast descriu com Mavis Bacca, després d’escapar de la Itàlia de Mussolini, arriba a Barcelona al començament de la Segona Guerra Mundial. En aquell moment, una sèrie de monges li havien suggerit que Espanya, sota el règim franquista, seria un refugi adequat per continuar els seus estudis de violí. No obstant això, el que havia d’haver estat un refugi per a ella es va transformar en una espiral d’horror, especialment quan va començar a descobrir la realitat de la repressió franquista. El descobriment que els trets que sentia al matí provenien de les execucions de presoners a Camp de la Bota seria només el primer senyal d’un canvi radical en la seva percepció del món.

Mavis, amb la seva consciència política despertant, acabaria implicant-se en el servei d’intel·ligència britànic, treballant com a espia en missions per ajudar a escapolir pilots de la RAF i altres refugiats del nazisme. El seu compromís amb la causa contra el feixisme la va portar a ser arrestada pels franquistes el 1943, acusada d’espionatge. Després de ser sotmesa a tortures a la Comissaria de Laietana i empresonada a la temuda Presó de Dones de les Corts, va ser alliberada dos anys després, quan el curs de la guerra va canviar a favor dels aliats.

El testimoni de Mavis Bacca no es va conèixer fins a la seva jubilació com a violinista de l’Orquestra Sadler’s Wells, quan va ser incapaç de trobar editor per la seva història. Finalment, va haver d’autoeditar-se el llibre, que tot i així no va arribar a una gran audiència fins que la BBC va fer-se’n ressò, dedicant-li un programa en què es destacaven llibres bons que, per diverses raons, no van tenir èxit comercial.

Avui, el relat de Bacca es recupera en un format innovador, un podcast amb el segell de qualitat del Teatre ETC i la producció de Ràdio XtraFM. Amb l’expertesa de Jordi Salas en la direcció tècnica i un conjunt d’actors que donaran vida a aquesta història apassionant, La violinista anglesa serà una experiència auditiva que ens transportarà a un passat convuls, amb un personatge que va arriscar la seva vida per lluitar contra els horrors del feixisme.

Aquesta obra de pes, amb una gestació que es preveu llarga però segura, és una de les grans apostes de l’any per aprofundir en una història de valentia i lluita que va romandre amagada durant massa temps. La seva estrena a LaRepública.cat és tot un esdeveniment, una oportunitat per redescobrir un episodi fonamental de la nostra història.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.