Segons Informa El Punt Avui Els sindicats de Mossos van promoure ahir un reguitzell de mobilitzacions de protesta pels ajustos pressupostaris que van començar amb una ocupació de la comissaria de la plaça Espanya de Barcelona i al llarg del dia es van anar estenent per tot el territori. Amb el lema “Mossos en lluita”, i “No volem que es toquin els sous”, a la tarda hi va haver ocupacions dels vestíbuls de les comissaries per agents fora de servei, a Vista Alegre (Girona), a la Bisbal d’Empordà, a Sant Feliu de Guíxols, a Figueres (on alguns agents hi van portar fins i tot la mainada), a Manresa, a Lleida, a Pineda de Mar, a Cornellà de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat; Vielha i Pont de Suert, com a mínim.
Les mobilitzacions, fetes de manera “espontània, a partir del Whatsapp, segons remarquen fonts sindicals, responen a l’anunci que els van fer el dia 11 de retallada de sous provocada pels ajustos pressupostaris, que els pot representar, segons calculen, la pèrdua d’un 25% del poder adquisitiu, un augment de les hores de feina, la congelació d’aportacions al pla de pensions o la rebaixa de retribucions per baixa per accident. Mentre els Mossos ocupaven les comissaries es va mantenir una reunió a la comissaria de les Corts de Barcelona entre els representants entre del sindicats SME-CCOO; SAP-UGT i SPC amb el secretari general d’Interior, Xavier Gibert i el director de la policia, Manel Prat. A la sortida de la reunió, passades les vuit del vespre, els sindicats apuntaven que les posicions encara estaven molt allunyades però que s’havia obert una via de negociació que es reprendrà divendres de la setmana que ve. En el decurs d’aquesta setmana, els sindicats celebraran les seves assemblees i no es descarten que es facin més mobilitzacions puntuals i espontànies, segons van vaticinar.
La controvertida proposta de parlar en castellà
Una de les mesures de pressió que els sindicats van promoure ahir per pressionar el govern és la d’incitar els agents dels Mossos a dirigir-se en castellà als ciutadans. Aquesta proposta de mesura de protesta avalada per SME-CCOO i SAP-UGT va crear ahir mateix una controvèrsia a través de les xarxes socials i va ser rebutjada per molts dels mateixos agents que es van tancar a les comissaries com a protesta. El delegat de SME, Antoni Castejon, va remarcar que aquesta mesura ja la van aplicar fa anys quan Jordi Pujol encara governava a la Generalitat, com a mesura efectiva de protesta. Castejón va remarcar que la proposta inclou que es facin les comunicacions a través d’emissora, entre agents, en castellà, però que, evidentment, si un ciutadà s’adreça a un agent en català, aquest li ha de contestar en català.Si bé els agents es van afegir de forma espontània a les ocupacions de protesta, la proposta de la llengua no va tenir la mateixa repercussió i fins i tot agents tancats contactats per aquest diari la van qualificar de barrabassada i d’autèntica vergonya i van apuntar que cap reivindicació salarial els faria renunciar a la seva llengua. Van apuntar que, a més, la mesura comporta posar-se en contra la ciutadania i l’opinió pública en uns moments en què precisament el que necessiten és el suport de la gent.