Segons Informa El Punt Avui Una seixantena d’obres de Gauguin, Bonnard, i autors catalans, com Martí Alsina, Josep Amat, Joaquim Sunyer, Joaquim Mir, Nonell, Fortuny, Llimona i Camarasa, propietat de la Fundació Thyssen Bornemisza, s’exhibiran al palau de l’Abat de Sant Feliu de Guíxols aquest estiu. La mostra, a cavall dels segles XIX i XX, serà un recull de pintures impressionistes, naturalistes i surrealistes.Serà la primera de les exposicions temporals que la baronessa Carmen Thyssen ha compromès amb l’Ajuntament baixempordanès fins que la seu estable del museu a la ciutat sigui una realitat. El projecte per reconvertir l’antiga fàbrica surera de Can Serra en museu està encallat per la falta de finançament de la Generalitat, l’Estat i la lenta subhasta de les propietats de l’herència dels Anlló.Malgrat això, l’alcalde de Sant Feliu, Joan Alfons Albó, va avançar que el mes vinent aprovaran la permuta de terrenys que farà que el complex fabril passi a mans municipals. Els propietaris rebran com a contrapartida terrenys al sector de Sant Pol.
Per Albó, tot i ser “conscients que l’obra del futur museu serà un procés lent”, les exposicions temporals “seran profitoses perquè permetran començar-ne a gaudir a partir d’ara”.
La mostra s’obrirà al maig i quedarà oberta fins a finals d’octubre, i està pensada sobretot per atraure turistes en la temporada estival. La tria de les obres, en què hi seran representats els paisatges i els retrats, està gairebé enllestida, de la mateixa manera que la seva distribució a les sales nobles del monestir guixolenc. El comissariat ha anat a càrrec de Juan Ángel López, conservador de la col·lecció i del Museu Thyssen de Madrid.Per la baronessa, és un espai “meravellós” i similar al del monestir barceloní de Pedralbes, on es va exposar la seva col·lecció de pintura per primer cop a Catalunya, abans que el fons es concentrés al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC).
Continuïtat indefinida
En funció dels resultats de la mostra estival, el consistori i la Fundació Thyssen, que han rebut la col·laboració de l’Obra Social de La Caixa, no descarten organitzar també una altra exposició pensada per als mesos d’hivern. Albó va admetre contactes amb el MNAC, que ja exhibeix part del fons de la baronessa, per establir-hi una col·laboració més o menys estable. Amb vista a l’any vinent, les dues parts van donar per fet que hi tornarà a haver mostra estival al monestir, probablement, amb una llista d’obres diferent.En to distès, l’alcalde va agrair la “bona disposició” d’una “veïna destacada” per donar projecció a Sant Feliu, la població on Carmen Thyssen continua fent-hi llargues estades durant tot l’any. Albó també va revelar una anècdota de fa una dècada, quan el consistori va intentar adquirir una pintura de la badia de Sant Feliu i, finalment, es van assabentar que Thyssen l’havia aconseguit licitant més alt en la subhasta.
Prologa un llibre
La visita de la baronessa a l’Ajuntament de Sant Feliu, a banda de parlar de l’exposició, va servir per presentar el llibre Costa Brava, història en relleu, amb 160 fotografies estereoscòpiques (anàglifs) fetes a la població i altres racons del litoral gironí en les primeres dècades del segle passat. Carmen Thyssen, que n’ha escrit el pròleg, va agrair a l’editorial Efadós i als autors, Maria Àngels Suquet, Marc Auladell i Josep Auladell, la seva “feina excel·lent”.