Segons Informa Diari De Girona La Biblioteca Mercè Rodoreda de Castell-Platja d’Aro va acollir dijous passat l’acte d’homenatge a Conxita Vila, de 95 anys, un dels testimonis que recull la nova versió del llibre La Maternitat d’Elna d’Assumpte Montellà. Tot i ser originària d’Osona, fa molts anys que viu a Platja d’Aro, i es va aprofitar la presentació d’aquest llibre a la biblioteca per fer-li aquest reconeixement públic, en presència de l’autora, del regidor de Cultura, David Prohias, i d’una vuitantena de persones. Entre 1939 i 1944, la infermera suïssa Elisabeth Eidenbenz va salvar la vida de gairebé 600 infants. Eren els fills de les exiliades espanyoles que malvivien en condicions penoses en els camps de refugiats republicans de Sant Cebrià de Rosselló, Argelers i Ribesaltes, i que van ser acollides a la maternitat que va crear Eidenbenz, segons apunta l’Ajuntament.
L’any 2005, Assumpte Montellà va escriure la versió original d’aquesta obra, que descobreix un dels capítols més dramàtics, tendres i desconeguts de la post?guerra. La nova obra no és una continuació del primer llibre, ja que es conserven els testimonis de la primera edició i l’autora hi ha afegit històries que han sorgit posteriorment. Són persones que van llegir-lo en el seu dia, i se sentiren pertanyents d’aquesta història, i es van posar en contacte amb l’autora per explicar-li la seva vida o el seu exili sempre relacionat amb Elisabeth Eidenbenz.
El llibre ha estat un dels més venuts de la història recent de Catalunya i ha transcendit fronteres, llengües i formats. Avui, set anys després de la seva publicació, La maternitat d’Elna s’ha adaptat al teatre i al cinema, és lectura recomanada d’escoles i instituts, s’ha traduït al castellà, al francès i al xinès. L’autora, nascuda a Mataró l’any 1958 és historiadora, i també ha publicat El setè camió (2007), Contrabandistes de la llibertat (2009), i la biografia Elisabeth Eidenbenz: més enllà de la Maternitat d’Elna (2011).