Segons Informa El Punt Avui El govern de Castell-Platja d’Aro ha aprovat el projecte d’urbanització del sector Mas Nou-Mas Semís, que després d’anys de negociacions i plets s’ha valorat en un pressupost de 35,14 milions d’euros. El cost dels treballs inclou la construcció d’una xarxa de clavegueres, la substitució de les xarxes de serveis, de l’enllumenat públic, la pavimentació i l’arranjament de les voreres –que no compleixen les normes d’accessibilitat–.
Els veïns feia dècades que reivindicaven que el consistori fes millores i assumís, com a mínim, una part de la inversió. Però com que el consistori no ha signat l’acta de recepció del sector –promogut a partir de la dècada de 1960 per una empresa que va fer fallida als anys 90–, seran els 580 propietaris els que hauran d’assumir la despesa a través de quotes urbanístiques.
El pròxim pas serà la proposta de reparcel·lació econòmica –el repartiment de les càrregues–, que el tinent d’alcalde d’Urbanisme, Josep Maria Solé, espera que es pugui sotmetre a informació pública “entre el maig i el juny”, i que l’aprovació definitiva de les quotes culmini a la tardor. De mitjana, cada parcel·lista hauria de pagar uns 60.000 euros, una suma que per l’advocat Miquel Colom –que representa diversos propietaris– és “excessiva” i “arriba en el pitjor moment de la crisi”. Colom recorda que, tot i ser una urbanització de prestigi, “molts propietaris ara són jubilats o potser els hereus no poden afrontar la inversió”.
“Per imperatiu judicial”
Solé entén que “és un moment arriscat, però que ha triat un jutge, agradi o no”. La darrera interlocutòria dictada pel TSJC al gener instava el consistori a resoldre els dèficits amb immediatesa, tal com reclamava l’Associació de Veïns del Mas Nou-Mas Semís. El tinent d’alcalde també promet negociacions amb la Generalitat i entitats financeres a la recerca d’ajuts o crèdits amb interessos reduïts, i subratlla que el cost s’ha ajustat al màxim, però dins dels estàndards de qualitat. Com a exemples, destaca que les voreres de pedra s’eixamplaran amb franges de formigó i que no hi preveuen fer cap zona verda ni plantar-hi arbres.
El conjunt de propietaris han presentat 176 al·legacions als successius pressupostos de les obres, que inicialment superaven els 40 milions. L’associació de propietaris, malgrat això, esperava arribar a una proposta d’entre 20 i 25 milions. I Colom dóna per fet que els seus clients reclamaran als jutjats que l’Ajuntament en pagui una part, “ja que cobra IBI”.