El passat divendres 27 d’abril, el Dr. Jordi Montero i Homs (Cap de Neurofisiologia. Servei de Neurologia. Hospital de Bellvitge), davant un públic de més de 50 persones, ens parlà sobre Cervell i Dolor. Començant per descriure breument com el cervell ha anat evolucionant al llarg de la història dels éssers vius, des de l’inici de la neurona a partir de l’Ascidiacea fins arribar a l’actualitat, moment en que la tecnologia ja ha superat l’evolució, el Doctor Montero anar desengranant el desconegut i complex univers cerebral. Un espai en que les neurones creen xarxes i aquestes circuits per passar la informació, unes dades que han d’esdevenir memòria o bé oblit.
El segle XX i sobretot el s.XXI seran el segle del cervell, ja que s’ha descobert que es l’únic òrgan simbòlic que tenim els humans, donat que ens connecta amb la realitat que percebem. Els neuròlegs se n’han adonat que per entendre’l, han d’estudiar la interacció entre la cultura i el cervell, se l’ha d’estudiar des d’un punt de vista filosòfic i no físic.
Després de parlar de memòries, d’oblits, de neurones, d’emocions, …, finalment es tractà el tema de dolor, una sensació humana i necessària per sobreviure, però que en alguns casos es torna crònic i passa de ser un sistema de defensa a un patiment inútil i inhabilitant. El Dr. Montero va explicar que el dolor crònic és un dolor memoritzat, molts cops sorgit d’un episodi de dolor agut molt fort, que el pacient no assimila emocionalment i el cervell l’acaba memoritzant. Què fer? Els neuròlegs encara no tenen resposta, l’únic que poden fer és seguir estudiant, explicant als pacients què els hi passa, a la societat, als metges, etc. És important entendre el dolor per poder dir al cervell que l’està enganyant, que té dolor però que no hi ha hagut d’any. Educació i moviment, aquesta és la recepta que actualment s’està donant als pacients de dolor crònic.
La presentació anar a càrrec de la Sra. Marina Geli, (Metgessa, Ex-consellera de Salut i diputada al Parlament), que reiterà la importància de la tasca dels neuròlegs com el Dr. Montero, en una realitat en la que el dolor és un dels símptomes més invalidants que ens afecta als humans.
La propera xerrada del cicle Salut i Societat tractarà sobre “13 mals i 13 remeis”, a càrrec de Rosa Subirós (infermera i antropòloga). L’acte tindrà lloc el proper 11 de maig, a les 19.30h, a l’Espai Ridaura de Santa Cristina d’Aro (C/ Plataneras, s/n).
Per més informació: www.udg.edu/salutrural / www.metgerural.cat