Segons Informa El Punt Avui El govern va entregar ahir el pla especial de desenvolupament del sector E del port de Sant Feliu de Guíxols, que abasta un espai d’uns 8.180 m² i pel qual es preveu el creixement i el desenvolupament de la zona. La proposta es va presentar a la població baix-empordanesa amb la presència del director general de Transports i Mobilitat i vicepresident de Ports, Ricard Font, a qui van acompanyar l’alcalde de Sant Feliu, Joan Alfons Albó; el regidor d’Urbanisme, Joan Vicente, així com la gerent de Ports de Catalunya, Dolors Rodríguez, i el director del projecte, Joan Pere Darba, el qual va exposar les peculiaritats del projecte, una proposta treballada conjuntament entre l’Ajuntament i Ports de la Generalitat.
El projecte l’haurà d’aprovar en primer terme l’Ajuntament –d’entrada, provisionalment i, després de la informació pública, de manera definitiva–, i més tard, la Comissió d’Urbanisme de la Generalitat a Girona hi haurà de donar el vistiplau final. Font va afirmar que l’objectiu del pla és ordenar l’espai, donar seguretat jurídica i facilitar la inversió privada i pública. El pla permet “relligar el municipi amb el port”.
L’àmbit del pla especial està delimitat en una franja que va des de el Club Nàutic, que en queda fora, fins a l’altura de l’entrada de la via verda a la zona del port, localització que abasta l’espai que actualment ocupa la graderia i escenari del Festival de la Porta Ferrada i les edificacions comercials nàutiques, que hauran d’anar a terra. La proposta de Territori i Sostenibilitat preveu cinc edificacions i un passeig d’accés a peu que canviarà completament l’aspecte actual. Els edificis serien (per ordre de l’interior cap a mar) el dedicat a equipament cultural i formació, que tindria un desenvolupament públic, en mans de l’Ajuntament, i d e prop de 200 metres quadrats, seguit de tres edificis destinats a nàutica comercial i recreativa. El primer d’aquests podria tenir una superfície de 200 metres quadrats i, el segon, de 250. L’últim dels previstos tindria aproximadament 150 metres quadrats. L’alçada d’edificació permesa en els quatre casos estaria al voltant dels nous metres que correspondrien a la planta i un pis.
L’extrem de la franja més pròxim al mar és l’espai destinat a la marina seca. Aquest edifici tindria una alçada d’edificació permesa d’una planta més dos pisos i seria l’edificació més alta de totes, amb una superfície d’edificació de 1.120 metres quadrats. En aquest espai es calcula que s’hi podrien encabir fins a 120 embarcacions, segons els càlculs fets per Ports de Catalunya.
El director general de Transports i Mobilitat va revelar ahir que la redacció del pla s’ha anat desenvolupant al llarg de l’últim any. “Al voltant de l’Onze de Setembre de l’any passat ens vam reunir amb dos objectius; en primer lloc, donar una utilitat que fos concertada amb el municipi a tota la zona del Fortí i l’antic Club Nàutic i, en segon lloc, desenvolupar urbanísticament la clau E, que és el que avui presentem”, va assenyalar. Font va referir-se a la zona del Port de Sant Feliu com a “la joia de la corona del port de Sant Feliu i un dels punts de desenvolupament més importants que es poden trobar a la Costa Brava ara mateix”.
Saber a què atenir-se
La regulació urbanística de la zona permetrà saber a què s’haurà d’atenir qualsevol privat que hi estigui disposat a invertir, perquè tindrà clar el que li permet la normativa. “Es tracta d’anar endreçant Sant Feliu”, va explicar Albó, l’alcalde de Sant Feliu, que també va comentar, a tall d’exemple, que, si una superfície comercial, sense anar gaire més lluny, es vol implantar ara a la població “no ho pot fer perquè no es preveu enlloc.”
“Amb el desenvolupament del Fortí i la clau E, donem resposta a les necessitats del Port de Sant Feliu a curt i mitjà termini”, va sostenir Font, que va recordar el conveni establert entre l’Ajuntament i la Cambra de Comerç de Sant Feliu.