Segons Informa Radio Sant Feliu En el marc de les Jornades Europees de patrimoni celebrades aquest cap de setmana al Monestir, es fa fer la presentació de la guia, “El Monestir de Sant Feliu de Guixols” on l’historiador i arxiver, Àngel Jiménez, explicà que és factible estudiar la vida material d’una institució, com és el Monestir de Sant Feliu de Guíxols, però que és molt difícil investigar sobre la vida interior.
Només per exemple a partir dels llibres presents a la biblioteca monacal, ell va poder confirmar com els corrents filosòfics moderns es vivien al Monestir i com es constata que era un centre cultural de primer ordre.
Per l’autor és una satisfacció que es pugui tenir una nova eina de difusió del Monestir, i va destacar la importància de les imatges i del disseny de la publicació.
Per la seva banda l’arqueòleg guixolenc, Jordi Vivo, va començar explicant les campanyes d’excavacions arqueològiques al Monestir (1931, 1962) abans de detallar com s’havien realitzat els darrers treballs entre 2007-2010.
Destacà que en elconeixement de la història del Monestir era molt important les dades recollides sobre el mausoleu romà (a la base de la torre del Fum), una cambra d’usos possiblement de recepció de visitants o de lleure d’època també romana (al subsòl a l’entrada de l’actual museu), i la possibilitat d’haver pogut excavar a l’interior de l’església i d’estudiar les tombes romanes localitzades.