Segons Informa El Punt Avui L’Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols ultima el plec de condicions per mirar de privatitzar l’organització del Festival de la Porta Ferrada, el pioner dels certàmens culturals d’estiu que s’organitzen a Catalunya. La llosa del dèficit anual –d’entre 400.000 i 600.000 euros segons l’alcalde guixolenc, Joan Alfons Albó– i la retallada de subvencions públiques han empès el consistori a cercar una empresa o una productora que gestioni tota la programació i aspectes com ara la posada en escena i la venda d’entrades.
L’objectiu és que el concurs públic es convoqui aquest mateix mes, per tal que l’empresa adjudicatària pugui començar a treballar amb prou marge fins a l’inici de la 51a edició del festival, el mes de juliol. El consistori hi farà una aportació econòmica fixa, que encara no ha quantificat, mentre que l’empresa haurà de fer rendibles els espectacles amb els ingressos de taquillatge o la via dels patrocinis.
La incògnita, però, serà si el canvi del model de gestió –mesos enrere ja es parlava de crear una fundació o un patronat– es notarà en la tria dels espectacles, ja que fins ara s’apostava molt per la qualitat, amb grups i artistes de prestigi, més que no pas per aplegar grans masses de públic. Aquest any la recepta de l’èxit i la viabilitat dependrà dels adjudicataris.
La intenció, segons detalla Albó, és que aquesta empresa pugui millorar alguns aspectes de funcionament, com ara el sistema de venda d’entrades i el calendari. L’alcalde recorda que el festival de la Porta Ferrada és un esdeveniment que dóna prestigi a la població i atrau visitants. Per això, creuen que una de les estratègies per al festival en el futur hauria de ser allargar les dates perquè els concerts no es facin només els mesos del turisme d’estiueig. “Ens pot ajudar a desestacionalitzar”, concloïa.
D’altra banda, el regidor de Promoció Econòmica, Juanjo Garcia, afegia ahir que volen aprofitar les sinergies amb el Patronat de Turisme Costa Brava-Girona, que treballa en el disseny d’una marca única que englobi tots els festivals d’estiu –també, per exemple, els de Peralada i Cap Roig.
La fàbrica Serra Vicens
Pel que fa a l’altre debat recurrent, el dels escenaris, una de les possibilitats en estudi és condicionar el pati central de la vella fàbrica Serra Vicens –adquirida pel consistori per reconvertir-la en seu del futur centre d’art Thyssen–. Com que el projecte ara mateix no té data, seria una manera de començar a donar ús a aquest espai i una alternativa a la construcció d’un recinte nou, però Garcia deixa clar que aquest “no serà l’únic escenari”. De fet, l’any passat ja van combinar diversos espais, com ara l’escenari del port i el camp municipal de Vilartagues per a un muntatge de gran format, el concert de Joan Manuel Serrat i Joaquín Sabina.