Segons Informa El Punt Avui El vistiplau inicial de la junta de govern de Santa Cristina d’Aro a la instal·lació d’una granja amb capacitat per a un màxim de 35.000 gallines ponedores al nucli de Solius, en terrenys del Mas Cateura, ha alertat un grup de veïns, que preparen un conjunt d’al·legacions. Els afectats qüestionen l’impacte de la instal·lació agropecuària sobre els habitatges i un establiment de turisme rural que hi ha en un radi de menys de 500 metres.
L’alcalde, Josep Llensa (CiU), explica que els serveis tècnics municipals han informat favorablement la tramitació de la llicència i que ara depèn del vistiplau del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Medi Natural de la Generalitat. “Si hi detecten algun problema, ho faran saber i aleshores no ens quedarà cap altra sortida que denegar el permís”, explicava ahir Llensa.
L’alcalde, però, defensa que el projecte inicialment només preveu dues naus amb uns 20.000 animals i que ja té l’informe favorable de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), davant els recels dels masos de la rodalia per la por que la gallinassa pugui contaminar les aigües freàtiques que alimenten els pous.
Si Agricultura hi dóna el vistiplau, la Comissió Territorial d’Urbanisme de Girona serà qui hi tingui l’última paraula. No obstant això, abans no conclogui el període municipal d’informació pública els veïns ja volen presentar al·legacions, en què, a més de la proximitat de cases construïdes, inclouran el pla urbanístic de la promotora La Llave de Oro per ampliar la urbanització del golf Costa Brava amb més habitatges i el camp esportiu en uns terrenys qualificats com a sòl urbà a menys d’un quilòmetre de la granja projectada. També comparen l’impacte ecològic de la gallinassa amb el dels purins.
La finca de Can Cateura no està inclosa dins del perímetre d’interès natural (PEIN) de l’Ardenya, però sí dins de l’àmbit de protecció paisatgística de la vall de Solius, de manera que les naus de la granja hauran de regir-se per criteris estètics i incorporar un estudi d’impacte.