BEGUDES ESPORTIVES

BEGUDES ESPORTIVES
BEGUDES ESPORTIVES
BEGUDES ESPORTIVES

Amb qualsevol activitat esportiva, el cos sua; aquest fet es important perquè regula la temperatura del cos amb l’emissió d’aigua i sals minerals incloses.
L’homeòstasi es el procés que tenim per detectar l’allunyament o desviament del equilibri físic o dinàmic del nostre cos. En el moment en que aquest equilibri en sang es trenca, l’esportista pot patir enrampades, dolors musculars,fatiga, descens de la pressió arterial, creixement del ritme cardíac i de la temperatura corporal, entre d’altres. Les begudes que prenem abans, durant o després de realitzar aquest tipus de desgast ajuden a sostenir el cicle de manera equilibrada.

Els components bàsics d’aquest tipus de begudes son: aigua, glúcids (Entre un 6 i 8%) simples, complexos i sals minerals. Algunes incorporen magnesi, calci, àcid cítric, vitamines, colorants, aromatitzants I edulcorants.

Les funcions d’aquets components son:

Aigua – Evitar la deshidratació

Glúcids simples – Proporcionar l’energia necessària i mantenir els nivells de glucosa en sang.

Sals minerals – Recuperar les sals minerals perdudes amb la suor al realitzar l’activitat física per tal de obtenir l’equilibri òptim del nostre cos.

I al mercat es pot trobar en dos formats: líquid o pols.

Hi ha tres tipus de begudes que ajuden a restablir l’esmenta’t equilibri:
–    Isotòniques – Tenen una concentració de minerals molt semblant a la del organisme.
–    Hipertòniques – Poc recomanables degut a la gran concentració de sals minerals que fan difícil la seva absorció.
–    Hipotòniques – La concentració de sals minerals es inferior a la normal. S’utilitza en sudoracions extremes. Es una beguda isotònica rebaixada amb aigua.
El terme beguda isotònica es reserva únicament a les begudes amb una osmolitat entre 270-330 –concentració de soluts d’aigua–. Estes begudes, amb la mateixa pressió osmòtica que la sang, traspassa les parets de l’intestí de manera immediata i són absorbides, passant a la sang ràpidament i mantenint el rendiment i la rehidratació de manera més eficaç que la resta de begudes.
A més, en el cas de les hipertóniques, pel seu alt contingut de sals i sucres, requereixen d’aigua del propi organisme per a diluir-se. Les clarament hipotóniques necessiten sals minerals, també del propi cos, per concentrar-se.
Els beneficis de les begudes energètiques per a la recuperació esportiva estan fora de dubtes; no obstant això, investigadors de la Universitat de Nova York, en Estats Units, han descobert que el seu consum continuat pot causar erosió en les peces dentals. després d’ingerir una beguda esportiva també aconsellen esperar almenys 30 minuts abans de raspallar-se per a permetre a la dent recuperar la seva duresa”.
Segons el Comitè Científic per la Alimentació Humana aquest tipus de begudes han d’aportar energia i mantindre una òptima hidratació, entre les quals figuren com a mínim 80 quilocalories i un màxim de 350 per litre i 90 grams per litre d’hidrats de carboni.

Europa Press  va publicar que segons un estudi presentat a Barcelona en el XXX Congrés Mundial de Medicina de l’Esport el 85% de les begudes esportives que es comercialitzen a Espanya no compleixen les recomanacions de la UE en el marges de composició nutricional establerts per l’esmenta’t Comitè Científic.

Elisabeth Fischer
Dipl.en Herboristeria/dietética
Univ. De Valencia

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.