Segons Informa El Punt Avui El director dels serveis territorials d’Ensenyament, Albert Bayot, va apostar ahir per estendre el model de zona d’excel·lència educativa, que amplia l’aprenentatge dels alumnes amb més capacitats i reforça el d’aquells que mostren dificultats, per als municipis gironins –sobretot els grans, amb diversos centres educatius– i altres zones de la demarcació que, per exemple, depenen d’un mateix institut de secundària.
Les tres escoles públiques de Castell-Platja d’Aro (Vall d’Aro, Estanys i Fanals d’Aro), l’escola Pedralta de Santa Cristina i l’IES Ridaura –el de referència per als alumnes dels quatre centres educatius quan fan el pas cap a la secundària– enfilen la recta final del segon curs coordinats dins el projecte de zona d’excel·lència educativa de la Vall d’Aro. Els primers resultats, encara que calen més dades per confirmar-los, són positius i s’han traduït en una millora d’algunes dècimes en les mitjanes dels grups de primer i segon d’ESO de l’IES Ridaura.
Bayot va destacar, a més de la feina coordinada del professorat sense que cada centre perdi autonomia, iniciatives com ara l’avaluació a què se sotmeten els alumnes de primer de primària per determinar-ne el nivell respecte als resultats de proves estàndard: “Sovint només ens fixem en els nivells que tenen al final de cada cicle, a sisè o a quart d’ESO, però és millor disposar d’informació ja al començament”, va admetre.
Novetats docents
L’experiència a la Vall d’Aro ha servit per posar en pràctica novetats com ara la creació de grups d’alumnes amb competències comunes –i edats diverses– en què es pot ampliar l’aprenentatge de disciplines –com són l’expressió oral, el càlcul mental, l’experimentació o la creativitat– amb els estudiants que mostren capacitats superiors. Una experiència semblant es va fent amb els alumnes que necessiten reforç. En els dos casos, les activitats s’inscriuen en classes d’entre mitja hora i una hora i que s’afegeixen a l’horari lectiu habitual.
Fins i tot, el director territorial va apuntar la possibilitat que els alumnes més avançats puguin fer el salt a un curs superior, una qüestió “tabú” durant anys però que es pot arribar a plantejar si el seguiment psicopedagògic ho recomana i la família hi està d’acord.
A banda, el professorat, les famílies o fins i tot els mateixos estudiants proposen activitats extraescolars, esportives. I també han treballat plegats programes amb el Parc Científic i Tecnològic de la UdG. Els alcaldes de les dues poblacions, Joan Giraut i Josep Llensa, van constatar que l’experiència comenci a donar fruits i esperen que faci créixer la motivació dels estudiants.