Segons Informa El Punt Avui Els amants de la natació en aigües obertes ja poden practicar l’esport amb seguretat, des d’aquest cap de setmana, a Sant Feliu de Guíxols i als nuclis costaners de Palafrugell, gràcies als tres trams de canals de natació que els dos municipis han senyalitzat, amb balises de color groc, arran de costa.
A Sant Feliu, l’itinerari parteix de l’extrem de la platja de Can Rius i arriba fins a la cala Vigatà, tot vorejant al llarg d’uns 2.000 metres els penya-segats de la punta de Garbí, el pas del Freu i l’illot de s’Adolitx. El responsable de triatló del Club Aquàtic Xaloc, Jordi Gonzàlez, destacava que el tram inicial a l’interior de la badia guixolenca és “relativament senzill” per a qualsevol nedador amb un nivell acceptable, però el segment que va del pas del Freu fins a cala Vigatà és més exigent i cal extremar les precaucions pels corrents i en cas d’onatge fort. L’entitat va ser la impulsora de la idea, l’any passat, per garantir la seguretat dels nedadors en aigües obertes.
La regidora d’Esports de Sant Feliu, Magda Lupiáñez, explicava que, tècnicament, els canals són zones de bany amb accés restringit a les embarcacions, motiu pel qual han hagut de demanar permís a Costes i els han incorporat al pla d’usos del litoral. En cas d’indisposició dels nedadors, a més, hi ha tres escapatòries en punts intermedis accessibles des de diferents carrers, i la major part del recorregut és visible des de terra.
Dos trams més
En el cas de Palafrugell, la iniciativa també ha partit del teixit associatiu, en aquest cas, el Club Atlètic Palafrugell. Un dels carrils aquàtics s’ha instal·lat entre Calella i Llafranc –concretament des del Canadell fins a la Marineda–, mentre que l’altre uneix la platja de Tamariu amb la d’Aigua Xelida.
El regidor d’Esports, Joaquim Vencells, també defensa que els dos trams suposen una “eina esportiva fonamental tant per els aficionats a la natació en mar obert com per als participants en proves esportives”. L’organització de curses i proves de natació o triatló serà una de les apostes de futur als dos municipis.
De fet, a Sant Feliu faran balanç de l’experiència a final de temporada i no descarten estendre el recorregut inicial fins a Canyet, al sud, de manera que arribaria a fer una distància de més de 6.000 metres. L’altra possibilitat seria unir, cap al nord, la cala Jonca i la platja de Sant Pol. Però també caldrà avaluar la convivència entre els nedadors i els pescadors que llancen la canya des de les roques.