Segons Informa Radio Sant Feliu Aquest dissabte, 24 de novembre, a les 7 de la tarda, a la sala d’actes del Museu d’Història de la Ciutat, es fa l’estrena pública del documental realitzat per Anna Vicens, Ganxons a Guinea Equatorial, en el qual diversos testimonis relaten les seves vivències a l’antiga colònia espanyola en uns temps difícils a la península en els quals, a la recerca de nous horitzons, molts ganxons varen provar de trobar una estabilitat que es va veure estroncada quant el aquest territori de l’Àfrica Occidental va assolir la seva independència el 12 d’octubre de 1968.
En el nou treball d’Anna Vicens hi desfilen personatges i testimonis locals prou coneguts com el seu propi marit, Antoni Ferrer i altres com Lluís Palahí, Josep M. Isern, Joan Montaner, Lolita Sayols, Florenci Banaset i l’escriptor Toni Sala, que van relatant bona part de les vivències, experiències i anècdotes de l’època contemplades amb la perspectiva del pas dels anys i il·lustrades amb documents fotogràfics.
El 12 de octubre es varen complir 44 anys de la independència d’aquest país que Espanya va rebre en un intercanvi amb els portuguesos, que volien posseir territoris a Llatinoamèrica. Durant l’època de la colònia (que aquí era més coneguda pel nom de l’illa, Fernando Poo, nom del seu descobridor en Segle XV, tot i que ell l’havia batejat amb el nom de Flor Formosa) fou el paradís del cacau, la fusta i el cafè. Avui continua explotant les seves riqueses a les quals cal afegir-hi la del petroli
De l’empremta del pas dels espanyols hi resta l’idioma (és l’únic país d’Àfrica on s’hi parla) i alguns edificis que són el testimoni d’aquest parèntesi que va comprendre el període que es va obrir el 1778 (tot i que no es va fer plenament efectiva fins a finals del segle XIX) i es va tancar l’any 1968 en un paradís de platges de sorra negra i blanca, de vegetació exuberant i de gent amable i hospitalària.