Les prospeccions arqueològiques a la plaça Abadia, a la part posterior del monestir de Sant Feliu, avancen cap a la recta final. En espera de l’informe dels arqueòlegs, ja ha transcendit que entre les restes hi ha un tram de la contraescarpa del fossar que envoltava el conjunt romànic –fins ara només havia aparegut un fragment de l’escarpa inversa dins de l’edifici barroc, conservada a la part baixa de l’ascensor transparent de l’interior–. També fragments d’un pont, recs i conduccions d’aigua, i van sorgint preguntes sobre la seva conservació. El nou edifici annex a les dependències més recents, del segle XVIII, que es preveia s’ubicaria a sobre d’aquesta zona com a seu del museu Carmen Thyssen. I l’encaix de les restes, en funció del seu interès patrimonial, marcarà el seu disseny i viabilitat.
El debat, segurament, arribarà al ple del pròxim dijous 22. El regidor del Moviment d’Esquerres (MES), Pere Albó, va anunciar ahir una moció per defensar que les restes que han sortit a la llum es preservin i siguin visitables. Albó reivindica “l’enorme valor d’aquestes troballes” i és del parer que “no es pot preveure en endavant cap actuació en aquell espai que no tingui com a objectiu prioritari recuperar-les” per entendre com era el conjunt antigament.
Per part d’altres grups del consistori, Quimet Clarà (PDeCAT) explicava que es plantejaven treure la qüestió de les restes al ple. “Molta gent ens pregunta sobre les restes i creiem que s’haurien de conservar, independentment que volem que es faci el museu”, resumia. La fins ara regidora de la CUP, Elena Delgado, també admetia que estan seguint les novetats setmana a setmana, i malgrat la prudència, en espera dels resultats, assenyalava que “el primer ha de ser el patrimoni i la història”, ja que no és cap novetat que la formació s’oposa a finançar amb diners públics un museu privat. Des de GdC, Jordi Lloveras prefereix deixar la decisió en mans dels experts, tot i que el projecte de museu fix tampoc els agrada. Es mostren més partidaris de mantenir la col·laboració actual amb exposicions periòdiques.
L’objectiu paral·lel de la moció de MES, segons avançava Albó, serà “debatre la conveniència de la construcció de l’edifici annex”, un projecte encarrilat aquest mandat amb un pressupost de sis milions d’euros, en comptes dels 15 en què s’havia xifrat fer-lo a la propera fàbrica de Can Serra. Albó, però, sosté que el projecte del 2009 es podria pressupostar a la baixa i que a tocar del monestir es pot acabar encarint.
Prudència del govern
Des del govern local (TSF-ERC-PSC) insisteixen a esperar que els arqueòlegs dictaminin el valor de les restes, ja que l’excavació continuarà com a mínim fins a final de mes i aleshores encara trigaran unes quantes setmanes a redactar l’informe. El regidor d’Obres, Josep Saballs, defensava ahir que els treballs ja s’han prorrogat “amb una rasa complementària, cap a Can Serra i arribant fins a 4 metres i mig de fondària”. Per ara, doncs, no aventuren si les restes seran compatibles amb el projecte, una decisió que en darrera instància prendrà Patrimoni de la Generalitat.