La Fundació Valvi de Girona obre avui la nova temporada d’exposicions amb la inauguració de Josep Albertí (1913-1993), la vida amb els cinc sentits, un homenatge a l’artista de Sant Feliu de Guíxols en el 25è aniversari de la seva mort. L’exposició inclou una vintena de quadres d’Albertí, datats entre el 1962 i el 1986. Tots ells formen part de la col·lecció particular del matrimoni guixolenc De la Peña-Riera, adquirida al llarg de cinquanta anys, i alguns d’ells mai exposats fins ara en públic. Alfons Hereu, marmessor i amic de l’artista, serà aquest vespre (19.30 h) l’encarregat de presentar l’exposició, que estarà oberta fins al 10 de novembre, amb entrada lliure.
“Sentir el crit d’una vocació. Començar a treballar fins a adquirir consciència que puguem servir-la amb dignitat. I, una vegada això assolit, donar-nos plenament amb humilitat i devoció, fins a formar tots dos una sola cosa.” Així explicava Josep Albertí la seva intensa relació amb la pintura, després d’haver fet incursions, no prou reeixides, en el cant líric i en la poesia i la prosa poètica. Ho recorda Alfons Hereu en el text que ha escrit per al catàleg de l’exposició, Josep Albertí, el pintor del color i del ritme, on també descriu la seva evolució des de l’estil figuratiu dels seus inicis més academicistes, fins a l’expressionisme de la seva darrera etapa, la més creativa i, segurament, també la més ajustada al seu caràcter “arrauxat i místic alhora”, com el descriu en el catàleg un altre amic, Francesc de la Peña Vilà, propietari de les obres exposades. “Pintava els quadres a l’aire lliure en una única sessió, en silenci i sense deixar que els pinzells descansessin, portant-los d’un costat a l’altre de la tela”, explica el col·leccionista, que cita Albertí, quan deia: “Quan jo pinto un quadre, n’hi ha un a dins meu que ho fa per mi. Quasi no ho veig, només sento el ritme.”
Sant Feliu de Guíxols va commemorar el 2013 el centenari de l’artista amb l’ Any Albertí , del qual ha quedat un espai permanent per a la seva obra, al Museu d’Història.