Les dones de Santa Cristina d’Aro són les protagonistes d’un documental per tractar la desigualtat i discriminacions de gènere al municipi. L’obra Amb ulls de dona és una creació del consistori a través del Punt d’Igualtat i s’estrenarà el divendres 8 de març a les set de la tarda a l’Espai Ridaura coincidint amb el Dia Internacional de les Dones. Amb entrada gratuïta, en 20 entrevistes s’analitzaran les desigualtats socials i culturals a les quals s’enfronten les cristinenques a la vida quotidiana.
«Sempre intentem fer coses innovadores que puguin impactar i des de bon principi vam trobar la idea molt interessant», explica la regidora d’Acció Social i Igualtat, Lourdes Fuentes. El projecte es va iniciar el 2018 contactant amb més de 30 dones. A partir d’aquí, es van filmar una vintena d’entrevistes i es va demanar que aportessin fotografies de moments importants de la seva vida. El documental té una durada de trenta minuts i integra també fotografies antigues de l’Arxiu municipal relacionades amb dones.
«Tot i tenir diferents edats totes manifesten haver patit i patir desigualtats pel fet de ser dones», detalla la coordinadora del Punt d’Igualtat, Mònica Buscarons. «L’objectiu és contribuir en evitar la reproducció de la cultura masclista en què hem estat educats».
Després de la presentació, l’Ajuntament farà entrega d’una còpia de la peça a les protagonistes i la posarà disposició a través d’internet. Altres activitats que es faran en motiu de la celebració són el concurs de microrelats i la caminada per la Igualtat de la Vall d’Aro. L’Associació local de Dones Ermessenda participarà en l’excursió i en la lectura del manifest de divendres. «També tenim membres de l’associació al jurat del concurs literari», assegura Rosa Pi, membre de l’entitat Ermessenda.
Suma de complicitats
Pel que fa al concurs de Microrelats de Dones arriba a la quarta edició i compta amb participació de 22 treballs. L’any passat es van presentar 17 obres i la guanyadora va ser l’Esther Sugranyes amb el relat A mi no em passarà mai. Me too?. De tots els treballs d’enguany,19 són escrits per dones i 3 per homes. Pel que fa a la procedència, 6 són de Santa Cristina i els 16 restants, d’altres municipis de Catalunya.
L’endemà hi haurà la II Caminada per la Igualtat de la Vall d’Aro per l’antiga ruta del Carrilet, que s’organitza conjuntament entre els serveis d’igualtat de gènere de Santa Cristina, de Castell-Platja d’Aro i de Sant Feliu de Guíxols. El punt de sortida és l’Espai Ridaura de Santa Cristina d’Aro, a les 9 del matí, i s’acaba als Jardins Juli Garreta de Sant Feliu de Guíxols.
La passejada és gratuïta i es demana que la gent s’inscrigui prèviament, l’any passat va comptar amb la participació en la qual van participar més de 200 persones de diferents edats. El recorregut és d’uns 7 quilòmetres i es farà seguint l’antiga línia ferroviària del Carrilet actualment convertida en Via Verda.