Exposició d’Albert Gonzalo (1954-2014) a les sales d’art del Castell de Benedormiens de Castell d’Aro, del d’enguany sota el títol Ofrenes, formada per una cinquantena d’obres pictòriques datades entre la dècades dels 80 i l’any 2014. La mostra és la segona de l’any al castell i forma part del cicle anual d’exposicions al municipi, que s’estén també al Parc dels Estanys i a la Masia Bas de Platja d’Aro. La inauguració és dissabte vinent 1 de juny (19 h) moment en què també es presentarà el catàleg commemoratiu editat pel consistori. La mostra està organitzada per la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Castell-Platja d’Aro i se’n pot gaudir amb accés lliure de dimarts a divendres (18-21 h) i els caps de setmana i festius (11-13 h i 18-21 h). Simultàniament, es pot gaudir, a la planta superior, d’un espai expositiu permanent amb una selecció del Fons Municipal d’Art, amb obres que donen testimoni dels artistes que hi han fet estada durant prop de quatre dècades.
Albert Gonzalo Carbó (Tarragona, 1954 – Barcelona, 2014) va ser pintor, gravador, fotògraf, poeta i dibuixant. Pròxim al corrent informalista de Barcelona dels anys vuitanta, encara que el seu estil no acaba d’encasellar-se en cap de les seves vessants, lírica, matèrica, tatxisme o art brut entre d’altres. L’obra d’Albert Gonzalo es defineix a si mateixa per la seva llibertat i personalitat. Encara que va ser un artista polifacètic, la seva vocació principal va ser sempre la pintura, i la resta de tècniques i disciplines el van ajudar a configurar el que acabaria plasmant en la tela o el paper. Gonzalo es va doctorar l’any 1987 amb la màxima classificació, Cum Laude, i va obtenir el Premi Extraordinari del Doctorat. A més de centrar-se en la pintura, també es va dedicar a la docència a la Universitat de Barcelona des de 1979.
A mitjans dels vuitanta va realitzar el seu primer viatge a Itàlia, el primer de molts arreu del món que acabarien per influir definitivament la seva obra. Egipte, Marroc, Jordània, Senegal, Turquia, Iran, Algèria, Líban, Pakistan, Japó o l’Índia van ser alguns des seus destins, encara que mai deixaria Barcelona, la ciutat que el va veure créixer i assentar-se com artista. La seva fascinació per les cultures primitives i antigues es plasma en la seva obra, cadascun dels seus viatges va servir per canviar la mirada i sobretot ampliar-la, i va deixar un fons arqueològic de més de 4.000 peces. La seva primera exposició individual va ser a la Galeria Nàrtex de Barcelona l’any 1976. Des de llavors la seva obra es va exposar en sales de tot l’estat espanyol, i en galeries d’arreu d’Europa i en fires com ARCO; i també té obra pública diversos espais de Catalunya, però també a Madrid, La Corunya o París.
L’Ajuntament de Castell-Platja d’Aro ha programat una desena d’exposicions per a aquest any 2019. D’aquestes, la majoria estan vinculades a les arts plàstiques i dues més a la cultura popular: el concurs de conjunts florals tot coincidint amb la diada de sant Isidre Llaurador (maig) i el cicle de Nadal amb col·lectives amb temàtiques pròpies de l’època (desembre). Prèviament a la mostra de Gonzalo, al Castell de Benedormiens ja hi havia exposat Quim Corominas; i tot seguit ho faran Xano Armenter, Manel Anoro i Manel Àlvarez. Actualment, i fins al 28 de juliol, el Parc dels Estanys és escenari de la mostra d’escultures de gran format de José Luís Pascual; i a partir d’agost en prendrà el recull les obres de Marzo Mart. La programació d’estiu a la Masia Bas es coneixerà properament.