Santa Cristina d’Aro organitza, al llarg de l’any, diverses rutes guiades de descoberta del patrimoni amb la col·laboració d’Atzagaia, un col·lectiu de professionals vinculats a l’arqueologia i la investigació de la prehistòria, que es dedica a la difusió i divulgació del patrimoni arqueològic i cultural, associació encarregada de la dinamització d’aquestes activitats al municipi.
En total, enguany, s’han preparat fins a onze activitats, la primera de les quals s’inicia aquest diumenge, 15 de maig. Es tracta de “Recerca entre dòlmens”, una activitat de tipus gimcana on, en petits grups, els participants aniran resseguint un camí marcat què els portarà a descobrir diferents tipus de megàlits. Les persones participats hauran d’anar superant diferents reptes per conèixer les societats neolítiques.
La segona activitat, també inclosa en aquest mes de maig, concretament el dia 22, anirà relacionada amb l’entorn de Solius i el seu patrimoni “Sancte Agnetis, remences i sepulcres”. Una visita guiada de ruta circular a través de la qual es coneixerà la història que amaguen el Castell de Solius i la Cova dels Moros.
Ja al mes de juny, el dia 25, arriba “Artesans de la prehistòria”, una activitat que combina una visita dinamitzada al dolmen de la Cova d’en Daina amb un taller a través del qual descobrirem dues de les activitats que es realitzaven en les societats del moment: la ceràmica i la cistelleria. Cada participant es farà un vas ceràmic i un mini cistell amb fibres vegetals.
Entrats al juliol, el dia 9 ens desplaçarem al dolmen del Mas Bou-serenys i a la Cova Beta, situats a la zona verda de la urbanització de Roca de Malvet, on realitzarem una visita guiada que ens portarà a conèixer la prehistòria del municipi.
A finals de juliol, el dia 30, tenim “Constructors de Megapedres! Qui eren?”, una activitat que combina una visita dinamitzada al dolmen de la Cova d’en Daina amb una part experimental on, mitjançant diferents racons, les persones participants aniran descobrint com vivien les societats neolítiques.
L’agost serà un mes molt dinàmic, on es realitzaran tres activitats diferents. La primera, el dia 7 d’agost, amb “Trepitja Santa Cristina”, una activitat de l’estil de gimcana on, en petits grups, les persones participants aniran resseguint un camí marcat que els portarà a descobrir l’origen i l’evolució del poble de Santa Cristina d’Aro, mitjançant uns punts d’interès marcats i diferents reptes que aniran trobant.
La segona, el dia 15, es durà a terme a l’església de Santa Maria de Bell-lloc i porta per nom “El pas del temps des de les pedres”. Mitjançant una visita dinamitzada i l’observació de les restes de les termes i de l’actual església de Santa Maria, ens endinsarem en la història d’aquest territori descobrint i desxifrant les diverses reformes de l’edifici que veiem avui dia. Les pedres ens portaran des de l’imperi romà fins a l’edat moderna.
La darrera del mes d’agost, el dia 28, serà una repetició de l’activitat programada per aquest diumenge: “Recerca entre dòlmens”.
El mes de setembre acollirà una única activitat que tindrà lloc el dia de la Diada, l’11 de setembre, anomenada “Terra i tribus: Romanyà medieval”. Una activitat del tipus gimcana on, mitjançant el nucli de Romanyà i l’església de Sant Martí, viatjarem al passat feudal de la Catalunya Vella. Les persones participants es posaran a la pell dels remences d’aquestes terres: caldrà mantenir la família i el mas pagant tot allò que es requereixi als seus senyors feudals, tant laics com eclesiàstics.
Encetem el mes d’octubre, el dia 1, amb “El Balcà a cop de pedal”, una activitat tipus gimcana on resseguirem la zona del Balcà en bicicleta. Cada grup o nucli familiar anirà seguint una ruta marcada a través de la qual haurà d’anar superant diferents reptes per a conèixer els punts d’interès, la fauna, la flora i la història que amaga aquest magnífic espai.
Un parell de setmanes més endavant, el dia 16 d’octubre, realitzarem l’activitat “Tecnologia i prehistòria”, una activitat que combina una visita dinamitzada al dolmen de la Cova d’en Daina amb un taller a través del qual ens endinsarem en la tecnologia de les societats neolítiques. Coneixerem les seves eines, els materials que utilitzaven i els processos per a treballar-los. A més, experimentarem amb alguna d’aquestes eines i cada participant es farà la seva pròpia de sílex.
La culminació de les visites arribarà el dia 20 de novembre amb “Dòlmens i mort. Fem d’antropòlogues!”. Aquesta darrera activitat combina una visita dinamitzada al dolmen de la Cova d’en Daina amb un taller on ens centrarem en l’estudi arqueològic de les restes que es recuperen en dòlmens com aquest, on es feien els enterraments. Portarem a terme un estudi antropològic on descobrirem com podem saber l’edat d’un esquelet, el sexe, l’alçada o les malalties que havia tingut. Coneixerem la vida de les societats neolítiques a partir de la mort.
La majoria d’aquestes activitats programades es realitzen en cap de setmana o dia festiu i estan dirigides a famílies amb infants a partir de 6, 10 o 12 anys, dependent de cada activitat. És necessari reservar plaça amb anterioritat i es pot fer contactant amb l’Àrea de Turisme al telèfon 972 05 78 65, o bé enviant un correu electrònic a oficinaturisme@santacristina.cat.
Us animem a compartir amb nosaltres aquest conjunt d’activitats lúdiques dirigides a famílies, per tal de conèixer el nostre territori, descobrir-ne el seu patrimoni i endinsar-nos en la seva basta història, de la qual encara tenim molt per aprendre.