El guanyador del premi Sant Jordi 2010 va explicar tot el procés creatiu de la seva novel·la L’home de la maleta, en una vetllada que va aplegar una trentena de persones a la biblioteca Baldiri Reixac
El passat dimecres 30 de novembre, a les 20’30h, l’escriptor Ramon Solsona va visitar la Biblioteca Municipal Baldiri Reixac.
Des de fa 6 anys la biblioteca participa en el programa “Al vostre gust” (Xerrades i lectures) que té com objectiu acostar les autores i autors de literatura catalana als seus lectors i lectores afavorint la difusió i el coneixement de la seva obra.
D’aquest programa se’n beneficien els nombrosos clubs de lectura de les biblioteques del país i les entitats culturals que dinamitzen els seus programes d’activitats literàries amb la presència dels escriptors.
La Institució de les Lletres Catalanes facilita el contacte entre els agents culturals i els creadors literaris. L’ILC, entitat autònoma del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, té com a objectiu fonamental vetllar per la promoció de les obres dels autors catalans i difondre el patrimoni literari propi.
Més d’una trentena de persones varen escoltar l’escriptor que durant una hora i mitja ens va explicar tot el procés creatiu de la seva darrera novel·la “L’home de la maleta” guardonada amb el Premi Sant Jordi 2010.
El protagonista de la novel·la, Venerando Mallons Cachaldora, és un músic jubilat , al qual l’escriptor fa parlar en primera persona amb un català sense normalitzar, ple de castellanismes, paraulotes , refranys…en definitiva, el llibre és una excursió cap al llenguatge popular. Segons Solsona “el llenguatge és una festa” i qualsevol llengua que es consideri prou madura, la seva àrea de parla ha d’acceptar que els seus escriptors i escriptores utilitzin qualsevol registre lingüístic en les seves creacions, i aquesta obra suposa, en certa mesura, atorgar dignitat literària al català popular.
Però l’escriptor no només va voler parlar de la vessant lingüística de la novel·la. També és una reflexió sobre la família actual, o la diversitat familiar que hi ha avui dia en la nostra societat, la perplexitat amb què viu el protagonista, amb un pensament tradicional, el món contemporani.
És una novel·la que tracta un dels períodes més grisos i tristos de la nostra historia recent .Sense arribar a ser un drama, amb una mirada irònica i burleta, el protagonista ens dóna a conèixer la misèria i les injustícies de l’època de postguerra generades pel franquisme.
És també l’itinerari vital d’un vell músic de berbena en el seu darrer tram de vida, i de les diverses reflexions que hi desfilen una de les que l’autor va voler remarcar fou la importància de la música com a companya dels millor moments de l’existència de qualsevol persona, de fet Ramon Solsona no concep la vida sense la música, de qualsevol tipus . A cada generació li correspon la seva i totes tenen la mateixa vàlua com a testimonis de vivències inoblidables.
L’acte va ser presentat per la regidora de Cultura de l’Ajuntament de Sta. Cristina d’Aro, Eva Claret.