Segons Informa El Punt Avui Des d’avui i fins al 31 d’agost, els festivals i cicles d’estiu de les comarques gironines programaran un total de 340 concerts i altres propostes d’arts escèniques; una mitjana de més de 5 espectacles per dia que queda àmpliament superada determinats divendres i dissabtes, en què es concentra bona part d’aquesta oferta que, portant la contrària als pitjors vaticinis, no deixa de créixer. A pesar de la crisi i del 21% d’IVA que ha caigut com una bomba atòmica sobre el sector, els festivals d’estiu es mantenen com una de les singularitats culturals més destacables de la Costa Brava i del conjunt de les comarques gironines.
Alguns festivals s’han reciclat o han canviat de direcció, com el de la Porta Ferrada de Sant Feliu de Guíxols, el Portalblau de l’Escala, el de música de cambra de Santa Cristina d’Aro o el Jazzpera, reconvertit en el reivindicatiu Í-taca Cultura i Acció al Baix Empordà, però en general hi ha més naixements –el Viaveu de Sant Julià de Ramis, els Estius al Pati de la Casa de Cultura de Girona, la Música de la Cala Jóncols, el Pamboli Festival de Sant Pere del Bosc– que no pas baixes.
Peralada, Cap Roig, Torroella i Porta Ferrada marquen una primera línia reforçada amb el prestigi de la Schubertíada i el dinamisme d’altres festivals –com ara el de Cadaqués, Sons del Món (Vilabertran, Roses, Castelló), Interludi (Calonge), Costa Music (Lloret, Blanes, Tossa), Tempo sota les Estrelles (Girona) i el Gastromusical d’El Molí de l’Escala–, molts dels quals reforcen les seves programacions amb maridatges gastronòmics i altres al·licients extramusicals. El ventall estilístic dels festivals gironins és molt ampli i va de les propostes més clàssiques –Sant Pere de Rodes, S’Agaró, Llívia, Isaac Albéniz (Camprodon)– fins a les últimes tendències de L’Estrany i el Sant Feliu Fest. Ara només falta públic i bon temps.