L’exalcalde de Sant Feliu de Guíxols fins al juny passat, el convergent Joan Alfons Albó, va anunciar ahir a la nit, al final del ple, la seva renúncia a l’acta de regidor. Albó va prendre la paraula en el torn de precs i preguntes i, emocionat, va justificar la decisió per motius professionals: “Em costa formar part d’aquest consistori si no puc dedicar a la meva responsabilitat de regidor el temps que necessita.” Albó, que va recuperar al juny la seva plaça a l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària i manté una dedicació parcial com a veterinari a l’empresa familiar, farà efectius els tràmits per abandonar la corporació aquest mateix matí.
La llista de CiU va aconseguir en els darrers comicis locals una victòria ajustada respecte a Tots per Sant Feliu, però l’empat a sis regidors li va dificultar una entesa només amb ERC i el regidor de MES, Pere Albó. Al final, els republicans van optar per pactar amb TSF i un PSC que, amb els mateixos tres edils que ERC, era decisiu i incompatible alhora amb un govern de convergents i l’exsocialista escindit.
El pas forçós de Joan Alfons Albó per l’oposició ha estat discret. S’havia especulat que no arribaria a prendre possessió de l’acta, però va decidir continuar uns mesos durant l’arribada del nou govern de TSF, ERC i el PSC, als quals ha retret, sobretot, l’abandonament del projecte de pàrquing al passeig. Tot i això, l’avançament de l’horari dels plens –de les 21 h a les 20 h– topava amb l’agenda de la seva clínica veterinària, i l’exalcalde no ha assistit a diverses sessions en els darrers mesos.
Albó va desitjar “sort i encerts” als edils i va agrair la feina del seu equip i els treballadors municipals. Sense entrar a fons en retrets ni esmentar destinataris, però, va lamentar que “objectivament” hagués patit “accions desmesurades per part d’alguns”, però va apostar per “aplicar allò de «qui no vulgui pols que no vagi a l’era», i en l’era de la política local malauradament hi ha molta pols”.
El relleu, la número 7
Per cobrir la vacant de l’exalcalde, el grup aposta pel procediment habitual. Fent córrer la llista, en principi, l’acta quedarà en mans de la número 7, la formadora Carme Quero, una de les noves incorporacions a la darrera candidatura. Albó la definia ahir com una persona “ben preparada, sensible a les necessitats de la ciutat i les reivindicacions de les persones, amb criteri propi i de fortes conviccions”. El rol de portaveu, com ja havia anat assumint de manera interina en absència de l’exalcalde, passarà a la número 2 de la llista de CiU, Dolors Ligero.
Contracte de residus prorrogat fins al nou concurs
El govern local va aprovar ahir la pròrroga pactada amb Cespa perquè l’empresa continuï prestant el servei de recollida de residus i neteja viària més enllà del final del contracte, el 30 de setembre que ve. La regidora de Serveis, Laura Aiguaviva, va defensar que l’acord permet garantir la continuïtat de les tasques fins que hi hagi nova concessionària. En aquest sentit, l’executiu guixolenc ha contractat l’assessorament tècnic extern per preparar els plecs econòmic, administratiu i tècnic de la futura concessió. Aiguaviva avança que esperen enllestir els documents en unes 15 setmanes, per convocar el concurs a l’estiu i adjudicar el nou contracte abans de final d’any.
Des de l’oposició, CiU i MES van criticar que s’hagi de recórrer a la pròrroga; la CUP va demanar participació ciutadana i GdC un planejament específic per a les diferents necessitats. Aiguaviva argumenta que han hagut de començar de zero i que recorren a l’assessorament extern per evitar al màxim les impugnacions entre les grans empreses interessades, com ha passat en els casos de Torroella de Montgrí o Palafrugell. La regidora de Serveis defensa que el servei s’ha optimitzat en els darrers mesos i aposta per un nou contracte en què els serveis depenguin de zones –en comptes de rutes–, dotar les bateries de contenidors de totes les fraccions i conscienciar els veïns amb campanyes per incrementar el nivell de reciclatge.