En el passat Ple Municipal Ordinari del mes de novembre de l’Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols es va aprovar el punt de l’odre del dia sota el concepte “Aprovació inicial de la modificació puntual de POUM-36: Sant Amanç, SUD-12 i normativa dels SUD-19, SUD-11 i SUD-12.
El regidor d’Urbanisme, Josep Saballs, explica que, l’orígen d’aquesta modificació, és el desenvolupament d’un dels convenis urbanístics, que es van establir amb diferents propietaris, i que es van incorporar en el Pla General de l’any 2006”.
En aquest cas, la modificació que es va aprovar en sessió plenària són dos tràmits que s’han fet en paral.lel. Per una banda, aquest conveni s’està desenvolupant amb algunes modificacions i per l’altra, s’està fent una modificació d’aquet Pla que afecta aquest àmbit, que es troba al sector de la Ronda de Ponent on està ubicat el molí, pujant direcció Sant Amanç i enfilant-se fins a Mas Balmanya.
Segons comenta el regidor “aquí hem arribat a un acord amb el propietari, qui té una part de terreny que es pot desenvolupar com a urbanitzable” amb un total de 17 parcel.les. D’aquestes, dues correspondran a l’Ajuntament, 15 seran comercialitzables, i tindran uns 500-600 metres quadrats cadascuna. En cadascuna s’hi podrà fer un habitatge unifamiliar.
“Com a contrapartida, el propietari ha d’urbanitzar, amb una vorera de 4 metres d’amplada, arbrat i enllumenat des de la part baixa de la Ronda fins a l’accés a les parcel.les. Això ens solucionarà bona part l’accés per a vianants a Sant Amanç, que a dia d’avui és complex”.
D’altra banda, el mateix propietari ha de cedir al Consistori una part de vora 58.000 metres quadrats de zona verda i d’equipament, un espai que ha de ser entregat amb certa urbanització: “entenem que per a dignificar l’espai, no per fer-hi carrers ni posar enllumenat. Que sigui un parc urbà, un pulmó verd molt proper a la ciutat, transitable, agradable en el seu passeig i que estigui en condicions, és l’accés a l’Ardenya des de la trama urbana”, desapareixent, per exemple, les barraques que es poden veure al sector.
A més d’això, per la cessió de l’espai, el propietari ha de fer una aportació de 207.000 euros que han de servir per acondicionar l’àmbit.
A més, també hi ha l’obligació de fer un col.lector d’aigües pluvials i fecals que doni servei des del Mas Balmanya fins tota aquesta zona, amb un cost que haurà de ser assumit pels tres sectors: el SUD 12 (l’espai que compren les 17 parcel.les), el SUD 9 (que compren 3 subsectors), i finalment el SUD 11.
La construcció d’aquest col.lector l’encapçalaria l’Ajuntament, qui a la vegada giraria quotes d’urbanització a cadascun dels propietaris per fer front a la despesa. “Per tant, tindríem tot un canvi en aquest sector que en un any i mig o dos anys de marge, ens donarà un canvi substancial en la seva configuració, tant pel que veiem a dia d’avui físicament com també per l’accés als propietaris i usuaris de les urbanitzacions de Sant Amanç i Casanova, amb un nou accés en condicions òptimes”.
Josep Saballs també ha recordat que dins tota aquesta tramitació s’ha inclòs també la cessió de Cal Pitxo: “aquest mateix propietari cedeix a la ciutat aquesta finca rústica, aquest mas catalogat i protegit, que està al peu de la carretera de Sant Amanç i que en un futur serà equipament municipal del qual properament en definirem el seu ús”.
Finalment, també es generarà un nou vial dins la urbanització de les 17 parcel.les, entre les quals es troben les dues que corresponen a l’Ajuntament i que el consitori posarà a subhasta i comercialitzarà. Aquest nou vial enllaçarà el carrer Arboç, pel mig de les parcel.les, amb la carretera de Sant Amanç.