L’Ajuntament de Santa Cristina d’Aro enceta una proposta per ordenar els accessos al massís de l’Ardenya, espai constantment freqüentat per diversos col·lectius de motoristes, escaladors, bikers, runners, excursionistes o conductors de quads, entre d’altres, que fan un ús cada cop més intensiu dels espais naturals d’arreu del territori.
Està comprovat que aquests col·lectius es concentren en certs espais naturals, com és el cas del massís de l’Ardenya, al Baix Empordà, un massís d’alta biodiversitat que acull ecosistemes tant interessants com fràgils. Sense anar més lluny, el passat mes de març les xarxes socials i diversos mitjans de comunicació se’n van fer ressò d’aquesta problemàtica, mostrant espais naturals freqüentats per grups de motoristes que hi realitzen excursions.
A mesura que la freqüentació d’aquests espais ha anat augmentant, s’ha fet palesa la necessitat de planificar mínimament els accessos i les rutes en el medi amb l’objectiu de fer compatible l’activitat esportiva i de lleure amb la preservació del patrimoni natural, i de regular algunes de les pràctiques més agressives.
Sota aquesta premissa, l’Ajuntament de Santa Cristina d’Aro va demanar a la Diputació de Girona la redacció d’una diagnosi al respecte, la qual serà presentada el proper dimecres dia 16 de juny a les 19 hores a través d’una videoconferència online a càrrec d’Albert Albertí, de l’empresa Quercus Sapiens.
Aquesta proposta consisteix, en primer lloc, en una diagnosi de les principals problemàtiques derivades de l’ús públic, identificant les principals amenaces i debilitats presents a l’espai, com també els principals riscos de degradació. En segon lloc, es fa la definició de mesures i actuacions concretes per a resoldre, minimitzar i/o pal·liar les principals problemàtiques detectades. Això inclou des de la proposta de prohibició de fer servir certes zones o certs accessos per a determinats usos, fins a la regulació espacial o temporal en d’altres.
En concret, i pel que fa a l’escalada, el Pla identifica zones d’escalada lliure, regulades temporalment i totalment prohibides. Pel que fa al motorisme, es proposa impedir el pas de motos per un parell d’itineraris molt sensibles, i regular el seu pas per a un tercer accés. També s’ha proposat canviar un dels circuits de running per tal que la seva afectació sobre el medi sigui menor. En el cas de les bicicletes, es proposa la regulació temporal del seu accés a una zona especialment sensible. Properament, l’Ajuntament de Santa Cristina d’Aro elaborarà un seguit d’Ordenances per tal d’implementar les mesures previstes a la Diagnosi.
Cal recordar que bona part de l’Ardenya cristinenca és un espai protegit inclòs a la xarxa dels Espais d’Interès Natural (EIN) de la Generalitat de Catalunya, dins la xarxa Natura 2000 i també és zona ZEPA de protecció d’aus. No obstant, tot i disposar d’una elevada biodiversitat i d’ecosistemes molt fràgils i valuosos, és el primer cop que es fa un esforç d’ordenació de la freqüentació en aquest espai.
Tant la diagnosi del projecte com la seva memòria tècnica han estat finançades en el marc d’un ajut de conservació del patrimoni natural per part de la Diputació de Girona, i es cenyeixen bàsicament en l’àmbit territorial del municipi de Santa Cristina d’Aro que forma part de l’EIN de l’Ardenya-Massís de Cadiretes.
El link per assistir a la videoconferència, a la qual ho pot fer tothom que hi tingui interès, és el següent: https://meet.google.com/knv-kpxf-chh