Dimecres 1 de febrer a la tarda, l’alcaldessa de Santa Cristina d’Aro, Mª Lourdes Fuentes, juntament amb el regidor de Medi Ambient, David Segarra, i els representats dels 14 municipis restants que són usuaris del dipòsit de Solius, es van reunir amb el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat i amb l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) per consensuar una proposta sostenible referent a l’abocador de Solius.
Arrel d’aquesta reunió es van extreure diverses conclusions. La primera, anunciada a inicis de setmana, determinava que l’ACR assumirà els costos de clausura i sellegat de l’abocador, que poden pujar fins als 3 milions d’euros. La segona, anunciada dimecres, afirmava que Acció Climàtica signarà avui divendres la resolució de clausura de l’abocador i que, el darrer dia que estarà operatiu el dipòsit controlat, serà el 12 de febrer, en compliment amb la sentència del TSJC. En tercer i darrer lloc, es va consensuar l’alternativa que, 14 dels 15 municipis usuaris (tots excepte Torroella de Montgrí), continuaran portant els residus a Solius, que actuarà com a planta de transferència cap als centres de tractament de Lloret de Mar i Vacarisses.
Sobre aquestes decisions, el consistori es manifesta d’acord amb l’alternativa facilitada i agraeix la clausura de l’abocador, que era una reivindicació històrica i recurrent del municipi.
Segons comenta el regidor de Medi Ambient, David Segarra: “La solució que se’ns proposa ens sembla correcta i adequada ja que no només ens permetrà continuar amb el servei de recollida sinó que, a més, millora el procés ja que els residus aniran a una planta de tractament abans d’arribar a l’abocador”. Amb aquest nou sistema s’evitarà que grans quantitats de rebuig vagin a parar a l’abocador, ja que se separaran abans.
D’altra banda, el director de l’ARC, Isaac Peraire i Soler, també va anunciar que s’incrementarà en 18 euros el cost per tona de rebuig, que passarà dels 118 als 136 euros. En aquest sentit, el consistori compta que aquest augment total, pel que fa al municipi de Santa Cristina d’Aro, serà d’uns 30.000 euros a l’any, aproximadament, un import que s’ha reduït dràsticament gràcies a la implantació del porta a porta el passat mes de desembre de 2022.
Cal recordar que, segons nota publicada per aquest consistori a mitjans de gener, gràcies al nou sistema de recollida selectiva instaurat al nucli de Santa Cristina d’Aro, s’ha disminuït la quantitat de tones recollides pel que fa a la fracció del rebuig en un 30 %, tenint en compte el còmput global del municipi. És precisament aquesta reducció la que ha fet disminuir el cost que ha d’assumir el consistori, que seria d’uns 50.000 euros si no s’hagués implantat el porta a porta.
Pel que fa a aquests 30.000 euros d’increment, el consistori informa que seran assumits pels pressupostos generals de l’Ajuntament, de manera que no afectaran a nivell econòmic a la ciutadania. Tampoc ho faran a nivell de servei, que continuarà funcionant com fins ara.
En aquest sentit, tal com han manifestat Isaac Peraire i la secretària d’Acció Climàtica “La Comarca del Baix Empordà té ara una gran oportunitat per fer un pas endavant en termes de sostenibilitat i gestió eficient dels residus, apostant per models de recollida selectiva com el porta a porta i la gestió posterior en plantes de triatge”.
Sota aquesta premissa, l’alcaldessa de Santa Cristina d’Aro, Mª Lourdes Fuentes, afirma que “el camí que hem iniciat a Santa Cristina d’Aro amb el porta a porta és el camí correcte perquè l’horitzó ha de ser la reducció dràstica dels residus”.
En aquesta línia, el consistori anima a la ciutadania cristinenca a corresponsabilitzar-se i a seguir amb la bona dinàmica de recollida selectiva establerta per tal de poder, poc a poc, reduir encara més la quantitat de rebuig generada i, conseqüentment, el cost del servei que es comptabilitza per tones. Paral·lelament, també espera que la resta de municipis de la comarca es vagin sumant poc a poc a la implantació d’aquest sistema sostenible, que s’haurà de normalitzar en un futur.
Finalment, tot i que l’alternativa és adequada i el consistori agraeix a l’ACR el seu compromís i implicació en el procés, recorda que la solució no és definitiva i esperarà a la reunió proposada per les pròpies entitats de cara a l’estiu, amb tots els municipis del Baix Empordà, per cercar una solució concloent.
En tot cas, l’Ajuntament es compromet a participar amb plena voluntat a la propera reunió per tal de trobar una solució, a mig i llarg termini, que solucioni els problemes relacionats amb la gestió dels residus de la comarca de manera definitiva.