El Ple de l’Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols ha aprovat per unanimitat una moció presentada pel grup municipal de Junts que defensa el dret a l’accessibilitat de les persones amb discapacitat. La proposta pretén garantir que aquest col·lectiu pugui accedir als serveis públics en igualtat de condicions que la resta de la ciutadania.
Segons dades recents, un 10% de la població catalana viu amb alguna discapacitat, sigui reconeguda o no, i la gran majoria –un 80%– són persones que han adquirit aquesta condició al llarg de la seva vida, sovint a causa d’accidents, malalties o l’envelliment. A Sant Feliu, això representa unes 2.300 persones amb diversitat funcional, ja sigui física, sensorial, intel·lectual o psicosocial.
Declaracions de la regidora Núria Murlà
Durant la presentació de la moció, la regidora de Junts, Núria Murlà, va recordar que es tracta d’un tema de drets humans: “Estem parlant de Drets Humans”, va afirmar. La regidora va subratllar la importància de garantir aquests drets, tant des de les administracions públiques com des del sector privat, tot emparant-se en la Convenció de les Nacions Unides sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat, ratificada per Espanya el 2008.
La normativa catalana en matèria d’accessibilitat ha evolucionat cap a una major defensa de l’autonomia de les persones amb discapacitat. L’última modificació del Codi d’Accessibilitat de Catalunya, aprovada el 2023, recull els criteris de la Convenció de l’ONU i de la Directiva Europea 2019/882. Aquesta legislació fixa com a data límit l’1 de març de 2027 perquè tots els ajuntaments disposin d’un Pla d’Accessibilitat Municipal actualitzat.
Amb l’aprovació de la moció, el consistori es compromet a buscar finançament, conjuntament amb la Generalitat, per elaborar i desplegar el Pla d’Accessibilitat del municipi. També es preveu impulsar una campanya de sensibilització ciutadana, promoure la formació del personal públic en aquesta matèria i incorporar el coneixement de la Llengua de Signes Catalana en els serveis d’atenció al públic.
Aquest acord suposa un pas ferm cap a una ciutat més inclusiva, on ningú quedi enrere per motius de discapacitat.