Els líders de les Cambres de Comerç catalanes es varen reunir ahir per dissenyar el seu futur. En tot just un mes han vist com el Govern posava en escac la seva supervivència amb l’aprovació d’un decret que suprimirà els ingressos de la quota cameral permanent a partir de 2011. Aquest any ha representat 26 milions d’euros, un 47% sobre el pressupost conjunt, segons confirmen des d’aquestes institucions.
Les tretze Cambres de Comerç catalanes, amb 40 punts de servei al territori, gestionen un pressupost proper als 55 milions d’euros en el seu conjunt, destinat a un cens d’unes 614.000 empreses. En la reunió d’ahir, les corporacions de dret públic hauran de dilucidar com mantenir la seva viabilitat a partir de 2012, quan deixaran de percebre els ingressos derivats de l’Impost de Societats.
La possibilitat de plantejar-se una onada de fusions fredes, a l’estil de les caixes d’estalvis. “No m’agrada parlar de fusions, sinó d’elaborar un vestit a mida per a cadascuna de les càmeres”, sosté Miquel Valls, que presideix la Cambra de Barcelona i el Consell de Cambres Catalanes. Valls afirma que el procés ha de prendre’s amb temps, “respectant els interessos i sensibilitats territorials, encara que sent conscients que cal adaptar-se al segle XXI, mitjançant la innovació”, afegeix.
Girona podria veure accelerar el procés d’integració de la càmera de la capital amb les de Palamós i Sant Feliu de Guíxols, un projecte que ha estat sobre la taula en el passat. Altres aliances possibles es troben entre Tarragona, Reus, Tortosa i Valls, i entre Lleida i Tàrrega.
Els representants camerals discutiran també la possibilitat de començar a cobrar per la prestació d’alguns serveis, que fins ara no oferien o ho feien de forma gratuïta.
Promoció
La Cambra de Girona va arribar a plantejar l’eliminació de la seva aportació econòmica a Ryanair, que va arribar als 126.000 euros en l’últim exercici, quota que seguirà pagant. La institució és propietària també del Girona Convention Bureau, amb 130 empreses associades.