Segons Informa El Punt Avui EL regidor de Planificació Urbanística de Sant Feliu de Guíxols, Joan Vicente, va avançar que aquesta primavera encarregaran l’estudi econòmic i financer de l’aparcament subterrani projectat sota el passeig dels Guíxols. La voluntat del govern local seria haver enllestit els tràmits previs, amb el concurs d’idees per a la reurbanització del passeig, abans de final de mandat.
El consens ciutadà i polític al voltant del projecte, però, encara no ha estat mesurat. Els comerciants i la Cambra volien un aparcament que s’estengués per tot el front litoral, més a prop de la rambla Vidal. Entre els grups d’esquerra, en canvi, es preferia situar aparcaments dissuasius a la Corxera i el sector comprès entre Cala Sants i el port.
Debat informatiu
Els aparcaments i el futur del passeig marítim van centrar, divendres, un dels debats que l’esquerra alternativa (ICV-EUiA, la CUP i el Procés Constituent) han celebrat en els darrers mesos. L’arquitecte Francesc Pla –autor de l’avantprojecte de l’Espai Carmen Thyssen– va fer de ponent de la qüestió, i no hi va tancar la porta, tot i que també va apuntar que caldria fer un altre pàrquing dissuasiu a la carretera de Palamós i una bossa de places subterrànies a la futura plaça central de Cala Sants.
La prioritat, per Pla, és fer desaparèixer els 300 cotxes que ara poden aparcar en superfície al front marítim, compartida amb matisos per molts dels assistents. Alguns van apostar, per exemple, per racionalitzar el trànsit de l’eix directament sense estacionaments, de manera que els vehicles hagin d’aparcar als dos extrems. D’altres van reclamar un procés participatiu per debatre la viabilitat del projecte i alternatives.
Les dues ‘microreserves’ marines ganxones, en curs
El debat de divendres va començar amb l’exposició del projecte de les dues zones marines per al bioconeixement (ZMB) que promouen la Fundació Mar i el consistori a banda i banda de la badia de Sant Feliu.
El biòleg Xavier Salvador va explicar que a la pràctica funcionaran com a petites reserves marines, tot i que es tramitaran com a concessions de domini públic, una fórmula més àgil. En realitat, equival a un permís per instal·lar una piscifactoria, amb la diferència que l’interior dels perímetres es preservarà de la navegació i activitats com les diverses modalitats de pesca.
Salvador va relatar que ja tenen el suport de centres d’immersió, la confraria local de pescadors o l’Associació de Naturalistes de Girona, i que aviat remetran les memòries tècniques per sol·licitar les concessions a Costes.