Segons Informa El Punt Avui La investigadora de la Universitat de Girona Anna Godayol ha demostrat, a través de la seva tesi, que els tractaments convencionals de les plantes de tractament d’aigües residuals no aconsegueixen eliminar del tot alguns dels contaminants, concretament els anomenats fragàncies. Godayol ha fet el seu estudi amb mostres procedents de les estacions depuradors de Girona, Castell-Platja d’Aro i Reus.
Les fragàncies són compostos orgànics sintètics molt utilitzats en el dia a dia per proporcionar olors agradables a les llars i també són presents als productes de neteja o d’higiene personal. El problema que s’ha detectat és que la majoria d’aquestes fragàncies arriben com a contaminants a les plantes depuradores pel seu ampli ús quotidià. Godayol ha explicat que, malgrat trobar-se en concentracions molt baixes, que en principi no són perjudicials, poden acabar-se acumulant en el medi ambient. En el cas de Castell d’Aro, les aigües tractades s’usen per regar els camps, i en el de Girona tornen al riu. En tots dos casos tornen a entrar dins del cicle de l’aigua.
La tesi d’Anna Godayol, que es titula Development of analytical methodologies for the assessment of odorous and fragrance compounds in wastewater treatment plants, ha estat dirigida pels doctors Juan Manuel Sánchez i Enriqueta Anticó, investigadors del grup de recerca en química analítica i ambiental de la Universitat de Girona.
Pudor provinent de les estacions
Un altre dels temes que tracta Godayol en la seva tesi és la generació d’olors desagradables a les depuradores, una pudor que s’ha convertit en un assumpte que preocupa la població. Aquestes emissions, a més de deteriorar el medi ambient, afecten la qualitat de vida dels ciutadans ja que provoquen símptomes com ara estrès psicològic, insomni, pèrdua de gana i comportament irracional. Godayol ha desenvolupat metodologies analítiques per a la determinació dels compostos responsables de males olors i fragàncies d’origen sintètic en mostres procedents d’EDAR de Girona, Castell-Platja d’Aro i Reus. Aquests mètodes s’han aplicat a l’estudi de la qualitat de l’aigua i de l’aire. Pel que fa als compostos responsables de males olors, la investigadora ha detectat la presència d’alguns d’aquests compostos, la majoria en concentracions baixes.