QUART AMB EL SEMINARI DE CERÀMICA NEGRA

QUART AMB EL SEMINARI DE CERÀMICA NEGRA

 

QUART-WEB-600x250

Segons Informa Radio Sant Feliu Aquest 2015 serà la 3a. edició del Seminari de ceràmica negra, iniciativa que nasqué de l’Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols, a través del museu guixolenc, conjuntament amb l’Escola Massana d’Art i Disseny de Barcelona. L’exposició dels resultats del Seminari, que ja ha itinerat a Barcelona i a Sant Feliu de Guíxols, es pot veure ara a les sales del Museu de la Terrissa de Quart.
Atès que dels artesans i artistes implicats en el Seminari, una part molt rellevant correspon a l’empresa de Quart Ceràmiques Marcó, l’Ajuntament de Quart està interessat a implicar-se en el desenvolupament del proper Seminari que tindrà lloc la primavera de 2015.
El Museu d’Història de Sant Feliu de Guíxols és un centre de conservació i difusió de patrimoni, que té entre els seus objectius recollir, estudiar i promoure l’artesania del territori i dinamitzar les col.leccions que posseeix de ceràmica antiga. Forma part del Sistema de museus de la Generalitat de Catalunya, i ha desenvolupat ja un seguit d’accions que pretenen convertir la ciutat de Sant Feliu de Guíxols en un camp d’experimentació de tècniques de tractament i innovació del Patrimoni Cultural.
L’Escola Massana i l’Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols i el Museu d’Història tenen objectius comuns en el camp de la formació i sensibilització envers el patrimoni de l’artesania, i en l’objectiu de promoure activitats que uneixin disseny i innovació amb matèries i tècniques artesanals.
El Seminari de ceràmica negra uneix les col.leccions del Museu de peces antiga de tècnica tradicional, l’empremta a Sant Feliu i voltants de Rafael Masó com a arquitecte renovador de la ceràmica i les arts aplicades, la col.lecció enorme dels motlles de Masó propietat de Ceràmiques Marcó, i els artesans que treballen la ceràmica negra en l’actualitat com el taller Kypsela de Sant Feliu.
A partir dels motlles de l’arquitecte noucentista Rafel Masó propietat del Taller de Ceràmica Marcó de Quart (Gironès), l’objectiu és de crear noves utilitats en el món del disseny i de l’art. Reutilitzar l’imaginari clàssic per donar-li un llenguatge contemporani amb fang cuit amb la tècnica tradicional de la ceràmica negra. Aquestes noves propostes es treballen tant en el Taller Marcó com en el Taller Kypsela de Sant Feliu de Guíxols, com en el propi Monestir, seu del Museu d’Història de Sant Feliu de Guíxols.
El Seminari de ceràmica negra ha esdevingut una acció d’àmbit europeu. Va néixer dins el projecte “Spread your hands- Estendre les mans” emmarcat dins la convocatòria Grundvitg 2011-2013 de programes de la Unió Europea per a la formació permanent, en què van estar treballant plegades les següents entitats: Fondazione per l’Artigianato Artistico de Florència, la Zimola Fonds, Fundació vinculada a la xarxa de museus nacionals d’art de Riga,  i el Museu d’Història de Sant Feliu de Guíxols (amb la col.laboració d’Escola Massana de Barcelona).

Un dels objectius és repensar els productes artesanals que es distribueixen en espais culturals de manera que hi hagi un intercanvi d’experiències entre professionals de diferents territoris. Aquest intercanvi s’ha anat realitzant a través de propostes de productes i en l’organització de trobades-jornades-visites formatives a tallers i museus.

A Catalunya s’han realitzat seminaris i tallers, com la Jornada sobre botigues de museus (20.01.2012) i el I Seminari de ceràmica negra (3,4,5.04.2013). La línia de treball amb altres centres europeus continua oberta, amb la participació de professors, estudiants i tècnics de centres culturals d’altres països en la III edició del Seminari la primavera de 2015.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.