El Jutjat Social número 2 de Girona ha declarat que els 27 extreballadors de la Taverna del Mar, a Sant Feliu de Guíxols, van ser acomiadats de manera improcedent i condemna l’exllogatera, Mercè Pellicer, a indemnitzar-los o a readmetre’ls, informa el Diari de Girona. Les germanes Ensesa, que gestionen actualment l’establiment, han estat absoltes. El lletrat dels extreballadors, Lluís Abelenda, del despatx Abelenda Advocats, s’ha mostrat satisfet per la sentència ja que els dóna la raó en les seves peticions i accepta les indemnitzacions que demanaven (pugen en conjunt 555.900 euros i, en el cas que fossin readmesos, Pellicer hauria d’abonar el salari i la cotització a la Seguretat Social des que van deixar de treballar, l’octubre de 2013). No obstant això, Lluís Abelenda ha exposat que presentarà un recurs de súplica al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya perquè considera que les Ensesa també haurien de ser condemnades: «La sentència de la magistrada és bona, però creiem que no s’ajusta a la interpretació» de l’article que fonamenta que els acomiadaments són improcedents «ja que existeix subrogació i, per tant, també en són responsables les germanes Ensesa».
Aquest procés judicial arrenca el 4 d’octubre de 2013, quan després d’un altre litigi, el concessionari (els hereus de Josep Ensesa i Montsalvatge) va aconseguir desnonar la llogatera, Mercè Pellicer. Als 27 treballadors d’aleshores ningú els va acomiadar explícitament, de manera que van denunciar acomiadaments improcedents d’acord amb l’article 44 de l’Estatut dels Treballadors, segons el qual els empleats haurien de ser subrogats pels responsables actuals de l’empresa.
La sentència reconeix que els treballadors haurien d’haver seguit amb els nous responsables perquè existeix un arrendament d’indústria, però condemna únicament a Pellicer perquè la magistrada considera que no va deixar l’establiment en les condicions adequades perquè pogués reobrir-se, sinó que va requerir reformes. El lletrat, però, apunta que hi ha jurisprudència per la qual aquest darrer motiu no resulta essencial, de manera que recorrerà perquè també es condemni les germanes Ensesa.
Abelenda ha precisat que si finalment fossin condemnades, la condemna i les indemnitzacions serien les mateixes.