El govern de Sant Feliu de Guíxols negocia amb un promotor i l’anomenat banc dolent (Sareb) una operació que permetria al municipi generar “entre deu i vint habitatges de protecció social”, detalla el tinent d’alcalde de Territori, Josep Saballs. Es tracta, però, d’una jugada complexa a diverses bandes, ja que es tractaria de concentrar l’edificabilitat exclusiva de pisos protegits d’una finca de l’empresari, sumat a l’aprofitament municipal d’una altra parcel·la propietat seva, en un parell de blocs d’habitatges a mig construir que ara mateix depenen del banc estatal, a través de les hipoteques pendents. Si l’operació fructifica, el municipi es trobaria amb un bloc d’habitatges pràcticament acabat, mentre que el segon està pendent que s’acabi l’obra. I l’edil argumenta que l’emplaçament dels habitatges s’ajusta més a les característiques que no pas el planejament actual.
Una alternativa
Saballs, per ara, s’estima més no donar més detalls de les finques en qüestió perquè la viabilitat de la permuta i els canvis, a més dels afectats directes, dependria de la tramitació d’una modificació del pla general urbanístic i el vistiplau, en darrera instància, de la comissió territorial d’Urbanisme. Saballs diu que han encarregat una taxació dels blocs de la Sareb per veure si l’operació satisfà totes les parts.
Tot plegat permetria crear pisos socials tres anys després que s’adjudiquessin els darrers en règim de lloguer amb opció de compra. I fins i tot disposar d’una reserva destinada a situacions d’emergència social, com fa temps que reclama la PAH local. L’anterior govern va aconseguir que Ensenyament cedís les velles cases per a mestres de l’escola Baldiri Reixac, però encara no s’havien rehabilitat i en les darreres setmanes han estat ocupades i objecte d’actes vandàlics. El govern actual les ha tapiat, fet que ha contrariat la PAH. Saballs diu que si la permuta no tira endavant les rehabilitaran amb una partida de 100.000 euros.