Sant Feliu recorre a la sorra de sa Riera per a la seva platja

Sant Feliu recorre a la sorra de sa Riera per a la seva platja

 

jgr027be002

Una nova extracció de sorra de la platja de sa Riera de Begur va començar aquest dimarts amb destinació a Sant Feliu de Guíxols. L’Ajuntament de Begur ha informat que es preveu treure uns 700 metres cúbics de sorra, que serà transportada mitjançant tres camions, que faran un total d’uns 50 viatges durant tres nits.

Aquesta és la segona vegada que s’aporta sorra de sa Riera a Sant Feliu. El primer cop fou el 2013 i s’hi van traslladar uns 2.000 metres cúbics. I també és la segona vegada que s’extreu sorra aquest any, ja que fa unes setmanes es van portar uns 1.500 metres cúbics a les platges de Llafranc i Tamariu, al municipi veí de Palafrugell. A més, com cada any, s’ha aportat uns quants camions de sorra a la cala begurenca de can Malaret. Cal recordar que la platja de sa Riera no para de créixer anualment amb uns 3.000 metres cúbics de sorra i que en els darrers 50 anys la seva superfície s’ha doblat.

Begur ha informat que Sant Feliu de Guíxols ja feia temps que havia previst venir a buscar sorra de sa Riera per a la platja de la ciutat. Després, el govern ganxó va decidir apostar per un dragatge que permetés recuperar la sorra arrossegada per l’onatge mar endins. Però diversos problemes administratius que no es podien enllestir abans de l’inici de la temporada estival han fet que el govern ganxó hagi decidit retornar a la sorra de sa Riera, assumint el cost de tota l’operació.

En aquest sentit, el grup municipal de CiU de Sant Feliu, a l’oposició, ha retret al govern ganxó la gestió que ha fet d’aquest assumpte, parlant d’un dragatge i després havent de rectificar i que “no han estat diligents per solucionar-ho abans de la temporada”.

L’aportació prevista, que està realitzant l’empresa Massachs, servirà tot just per estendre una capa de sorra nova damunt de les zones on l’àrid està més degradat, han afegit des de Begur. Passat l’estiu, el govern guixolenc vol reactivar els tràmits del dragatge ajornat, amb l’objectiu que el faci l’empresa pública estatal Tragsa abans de l’estiu del 2017. Per contra, qui també havia previst anar a buscar sorra a sa Riera i no ho ha fet ha estat l’Ajuntament de Torroella, que al final ha pogut recuperar la platja dels Griells, molt afectada pels temporals marítims, amb la sorra dragada del port de l’Estartit.

L’Estat espanyol s’havia plantejat diverses vegades extreure sorra de sa Riera. El 2004 va proposar dragar-ne fins a 86.000 metres cúbics i transportar-la a bord d’un vaixell a la platja dels Griells. Però el seu cost, 1,5 milions d’euros, i el debat de si calia un estudi de l’impacte ambiental va fer que no s’executés. El 2006, Costes va començar a redactar un projecte per acabar amb el creixement de la platja: es plantejava treure la sorra per mar, encara que no se sabia la quantitat -si bé es parlava d’uns 30.000 metres cúbics- ni l’abocament -encara que es comentava a sa Tuna o can Malaret, a Fornells, dins el terme de Begur-. En aquella època, l’alcalde, Carles Arnau, defensava que calia extreure un mínim de 200.000 metres cúbics.

Problema històric

La problemàtica del creixement de la platja de sa Riera és vella. Només cal mirar fotos dels anys 50 del segle passat per veure que la platja eren dues cales, sa Riera i del Rei, separades per un grup de roques. Avui dia aquest rocam es troba a uns 50 metres de l’aigua. El seu creixement va ser motiu d’un estudi de la Universitat de Girona que va fer Anna Crous el 2003. Segons l’estudi, des de l’any 1957, la cala de sa Riera ha anat creixent  i ha passat de tenir 0,98 hectàrea a 1,73. Però, sobretot, va augmentar a partir de 1979.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.