El jutjat contenciós administratiu número 11 de Barcelona ha confirmat gran part de la resolució de la Direcció General d’Ordenació del Territori i Urbanisme de la Generalitat que declara irregular l’ocupació i ús privatiu que el Club de Mar de Sant Feliu de Guíxols va fer -i encara aquest estiu ha fet- del domini públic de la zona maritimoterrestre. La sentència, que data del 16 de març d’enguany, redueix a la meitat la sanció de 4.416 euros que va imposar la Generalitat a la societat gestora del Club de Mar, Turispania SA, de manera que la deixa en 2.208 euros.
La sentència no és ferma, de manera que el procés obert per la Generalitat el 2010 amb un expedient sancionador encara no està tancat. Tant Turispania com la Generalitat hi han presentat recurs d’apel·lació. Per la seva banda, l’Ajuntament ganxó està d’acord amb la resolució judicial i ha impugnat el recurs de Turispania, que insisteix en defensar el privilegi d’exclusivitat de què havia gaudit. Per la seva part, la Generalitat reclama la imposició de la multa que va decretar, han informat fonts de l’Ajuntament ganxó, que han afegit que no s’oposen a la petició de l’administració catalana.
La resolució sancionadora de la Direcció General d’Ordenació del Territori i Urbanisme és de l’any 2012 i determinava que Turispania va cometre un “incompliment de les condicions de la concessió d’ocupació de l’edifici Club de Mar” per impedir la servitud de pas. Per aquest motiu, va requerir a Turispania que fes les actuacions necessàries per permetre la servitud de pas i l’accés públic a les instal·lacions de l’embarcador, de manera que enderroqués un mur -cosa que van executar les adminitracions públiques l’abril de 2013 després que el jujtat desestimés les mesures cautelars sol·licitades per Turispania per suspendre l’execució de la resolució- a la zona nord i suprimís una porta tancada amb cadenes a la zona sud.
També ordenava la retirada de tots els cartells que indicaven la prohibició d’accés públic -cosa que no va impedir que Turispania col·loqués aquest estiu cartells que senyalaven que el solàrium formava part d’una “concessió privada”.
Incomplir la concessió
Turispania SA no va compartir la resolució de la Generalitat, la qual va dur als tribunals. La sentència en primera instància considera que “la zona destinada a terrassa d’ús privatiu incompleix la concessió i viola el dret de pas”; així mateix recorda que una autorització concedida pel director general de Costes de la Generalitat a la societat per arreglar els desperfectes del temporal de Sant Esteve del 2008 i la llicència municipal d’obres establien que s’havia de permetre la servitud de pas i l’ús públic de l’embarcador. I, malgrat les arguments de Turispania, conclou que “no pot acceptar-se la inexistència o interrupció de la servitud de pas”.
Si per un costat la sentència confirma la resolució de la Generalitat pel que fa a l’ocupació irregular de l’espai públic per part del Club de Mar, per l’altre rebaixa a la meitat la multa. El jutge considera que la falta no és “greu”, com entenia la Generalitat, sinó lleu, motiu pel qual l’estableix en 2.208 euros.