L´equip de govern de Sant Feliu de Guíxols (TSF, ERC i PSC), amb majoria absoluta, va portar ahir a aprovació del ple el pressupost per l´any que ve, xifrat en 27.734.081 euros, cosa que signficia un increment del 2,32% respecte del d´enguany. El govern va informar ahir que els comptes municipals pel 2017 tenen una doble pretensió: per un costat dimensionar en la seva correcta mesura la despesa corrent i, per l´altra, dotar a la ciutat de projectes estratègics que serveixen de motor i dinamització de l´economia local.
En l’apartat d’ingressos, l´equip de govern va manifestar que el pressupost preveu no incrementar la pressió fiscal a la ciutadania. Quant a les despeses, en personal, el pressupost assegura el manteniment de l´organització existent i s´assumeixen els acords laborals tancats en l´exercici 2016 amb els treballadors de l´Escola de Música.
El govern va afegir, respecte del capítol d´inversions –3.481.609 euros–, que s´ha centrat en projectes estratègics que signifiquin canvis profunds en la realitat urbana, paisatgística, social i econòmica de la ciutat. Dins d´aquesta voluntat, l´equip de govern hi emmarca la reforma de la plaça Alabric i de part dels jardins de l´Asil Surís, i la reforma de la façana marítima del passeig Rius i Calvet (les dues actuacions suposen una inversió de quasi dos milions d´euros). La intervenció a la plaça Alabric significa un pas històric ja que permet acabar de recosir el teixit urbà guixolenc: se superarà la barrera física que encara avui existeix en aquella zona. Al passeig Rius i Calvet, s´inicia la transformació urbana i paisatgística de la façana marítima, una de les peces clau del patrimoni de futur. El govern entén que és una inversió que permet recuperar prestigi i ser pol d´atracció més potent.
El tercer projecte estratègic que es veu reflectit en el pressupost del 2017 és el Museu Thyssen, que disposa d´una partida de 120.000 euros per fer una intervenció arqueològica a la plaça de l´Abadia i elaborar algun altre document tècnic, va informar el regidor d´Urbanisme Josep Saballs.
El principal grup de l´oposició, CiU, va votar en contra del pressupost. La seva portaveu, Dolors Ligero, va centrar gran part de la crítica en la poca inversió que l´equip de govern destina al Pla de Barris (125.320 euros). Ligero va exposar que la partida econòmica que s´hi ha disposat és «la despesa mínima» i va lamentar la poca obra que ha desenvolupat l´actual govern en aquest projecte. Saballs va respondre que «el pressupost és viu i al llarg de l´any s´hi podrà incorporar romanents» i va concretar que estan pendents del recurs que han presentat a la denegació de la Generalitat de la pròrroga de tres anys que va sol·licitar l´Ajuntament –l´administració catalana els dóna un any–: «No comprometre´m el pressupost sense tenir la certesa que podem invertir al Pla de Barris –amb la pròrroga que el consistori ha demanat».